Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η σύγκρουση Αδ. Γεωργιάδη - ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 14:30
UPD:16:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μιλώντας στον τ/σ Mega, o κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το άρθρο -που υπογράφεται από «ειδικό συνεργάτη» της εφημερίδας- διοχετεύτηκε από το γραφείο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίζεται η σύγκρουση του υπουργού Υγείας και του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαπλοκή, υποστηρίζοντας πως «ο ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ ραδιοφωνικός σταθμός έχει επισήμως σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ψηφίζει να μη μειώσουμε τις τιμές στα φάρμακα»: 

«Ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κόκκινο" παρουσιάζει κατά δήλωση του διευθυντού του, διαφημίσεις πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Εγώ δεν ξέρω πόσο είναι το ποσό, μπορεί να είναι ένα ευρώ. Όμως, την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό -άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με αυτές τις εταιρείες- έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και καταψηφίζει την τροπολογία για να μειώσουμε τις τιμές των φαρμάκων. Θέλω να τονίσω εδώ ότι μειώνουμε τις τιμές όλων των φαρμάκων. Και των πολυεθνικών και των ελληνικών.  Όλων των φαρμάκων που είναι σε ένα φαρμακείο. Άλλα μειώνονται λίγο, άλλα περισσότερο, άλλα πάρα πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά υποστηρίζει μια πολιτική θέση που λέει το εξής: θέλω να προστατεύσω τα κέρδη των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων. Εγώ δεν είχα ακούσει μέχρι σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κανέναν κλάδο της οικονομίας μας, να θέλει να προστατεύσει τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, κατασκευαστών, εργολάβων ή ό,τι άλλο.  Ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι θέλει να προασπίσει ειδικά τα κέρδη των Ελλήνων  φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό είναι τεράστιο πολιτικό θέμα και πρέπει να μας απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί».

Νωρίτερα, μέσω του τ/σ Μega, ο κ. Γεωργιάδης είχε εξαπολύσει βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, στο οποίο γίνεται λόγος για άνοιγμα της ελληνικής αγοράς φαρμάκων σε πολυεθνικές που παράγουν γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας.

Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το άρθρο -που υπογράφεται από «ειδικό συνεργάτη» της εφημερίδας- διοχετεύτηκε από το γραφείο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, έκανε λόγο για λίβελο και για υιοθέτηση αιτημάτων των φαρμακοβιομηχανιών. 

Εν όψει της ψηφοφορίας της τροπολογίας για τα φάρμακα την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο καταψήφισής της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Θέλω να ξέρει ο πολίτης ότι το φθηνό φάρμακο είναι τιμή της κυβέρνησης και το ακριβό τιμή του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε τέλος ότι με τη σχετική τροπολογία μειώνονται οι τιμές 12.000 φαρμάκων on patent και γενόσημων. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο Αδ. Γεωργιάδης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για αήθεις επιθέσεις από πλευράς Γεωργιάδη, τις οποίες απέδωσε σε έναν «αποτυχημένο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, με στόχο να αντιμετωπίσει (σ.σ. ο υπουργός) την κοινωνική κατακραυγή για τις άθλιες πολιτικές στο χώρο της υγείας, για το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων και την αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων».

Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει τον κ. Γεωργιάδη ντίλερ των πολυεθνικών και υποστηρίζει πως η τροπολογία του «δεν υπηρετεί την αναβάθμιση της περίθαλψης και της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά την απαίτηση της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και την άλωση της ελληνικής αγοράς από μεγάλες πολυεθνικές γενοσήμων, που θα ισοπεδώσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «με τη νέα τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθείται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας».

Αναφερόμενος γενικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας, κάνει λόγο για τραγική πραγματικότητα, που, όπως λέει, δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από τη λάσπη του υπουργού Υγείας: «Όταν το 28% των ασθενών αναγκάζεται να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής αδυναμίας όταν η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς (που έχει αυξηθεί από το 12% στο 24%), όταν έχει επιβάλει 25 ευρώ χαράτσι για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, είναι εξοργιστικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει μια τροπολογία, με την οποία ευνοούνται επί της ουσίας μόνο οι πολυεθνικές και όχι οι πολίτες».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τις τιμές των φαρμάκων, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει: «Η μείωση της τιμής των φαρμάκων πρέπει να είναι στόχος ενταγμένος σε ένα συνολικό σχεδιασμό ποιοτικής πρόσβασης όλων των πολιτών στη δημόσια περίθαλψη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο θεσμοθετώντας μια Επιτροπή Τιμών που θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες, σε συνδυασμό με την άσκηση επαρκούς δημόσιου ελέγχου σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, μέσω της ενίσχυσης του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, που θα εξασφαλίζει ότι το φθηνό, αλλά και συνάμα αξιόπιστο φάρμακο φτάνει τελικά στον ασθενή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναβάθμισης της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας εξαπέλυσε και ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτική σουπιά» που ρίχνει το «πολιτικό του μελάνι» για να αποπροσανατολίσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή