Ένταση στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Αντιπαράθεση του Αδ. Γεωργιάδη και του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 20:52
UPD:20:57
ICON PRESS /ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Το νομοσχέδιο και οι λοιπές τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ η ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

A- A A+

Ένταση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, με τον υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζει μια τροπολογία που επιφέρει μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων και που αντιμάχονται όλες οι φαρμακοβιομηχανίες, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Π. Κουρουμπλή να απαντά ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και το ΠΑΣΟΚ να ζητεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε να καταδειχθεί ποιοι λένε «όχι» στις μειώσεις των φαρμάκων.

Η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, εκτυλίχθηκε κατά τη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου που προσαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε κοινοτική οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, στο οποίο και περιέχεται η ρύθμιση.

Το νομοσχέδιο και οι λοιπές τροπολογίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ η ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Αδ. Γεωργιάδης: Μεγάλη μείωση των τιμών 6.000 φαρμάκων 

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μειώνονται πάρα πολύ (σε πολλές περιπτώσεις και πάνω από 45% ) οι τιμές 6.000 φαρμάκων - και των Off patent των πολυεθνικών και των γενόσημων - και επέρχεται εξοικονόμηση 480 εκατ. ευρώ, εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με επίσημες ανακοινώσεις τους, τόσο ο Σύνδεσμος των Φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδας, όπου μετέχουν και οι πολυεθνικές εταιρείες, όσο και οι υπόλοιποι σύνδεσμοι των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, την αντιμάχονται σφόδρα και λογικό είναι εκ μέρους τους, αφού μειώνει πάρα πολύ τις τιμές και άρα τα κέρδη τους- σε αυτήν την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "όχι"» τόνισε.

Π. Κουρουμπλής: Ή δεν είστε διαβασμένος, ή υπηρετείτε συμφέροντα 

«Όταν απευθύνεστε στην αξιωματική αντιπολίτευση να είστε προσεκτικός. Εμείς θέλουμε διάλογο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Το φάρμακο δεν είναι μια απλή ιστορία. Ή δεν το ξέρετε καλά, ή δεν είστε διαβασμένος καλά, ή τότε υπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει μείωση να την κάνει σε όλα τα φάρμακα, «όχι μόνο στα off patent και στα γενόσημα», αλλιώς, όπως υποστήριξε, εξυπηρετούνται οι πολυεθνικές και φέρνουν τα γενόσημα, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ανταγωνιστεί.

Γ. Κουτσούκος: Αυτό το «όχι» θα κυνηγάει τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως το «όχι» στη μείωση των τιμών των φαρμάκων θα κυνηγάει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον κυνηγάει η άρνησή του να ψηφίσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για άνοιγμα των λογαριασμών καταθετών μεγάλων εισοδημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή