Ιράν: «Όχι» σε συμφωνία που δεν θα του αναγνωρίζει δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 00:37
UPD:02:10

Ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, Αμπάς Αρακτσί.

A- A A+

Το Ιράν δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία με τις έξι μεγάλες δυνάμεις η οποία δεν θα αναγνωρίζει το «δικαίωμά» του στον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, Αμπάς Αρακτσί – απαίτηση την οποία οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένα απορρίψει.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Ιράν έχει αντισταθεί σε οικονομικές και πολιτικές πιέσεις και κυρώσεις με σκοπό τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού του» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αρακτσί.

«Οπότε οποιαδήποτε συμφωνία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό, πρακτικά και λεκτικά, δεν θα είναι αποδεκτή από την Τεχεράνη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρακτσί, στις συνομιλίες έχει επιτευχθεί «πρόοδος 98%», και απομένουν μόνο μερικά σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της «Ομάδας των 6» (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία)  βρίσκονται στη Γενεύη στο πλαίσιο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν, οι οποίες έχουν επώδυνες επιπτώσεις στην οικονομία του. Όπως δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Ρουχανί στη δημόσια τηλεόραση, η Τεχεράνη επιθυμεί την ταχεία άρση τους.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή