Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 17:08
UPD:24/11/2013 01:02
REUTERS/POOL

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Το Ιράν δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία με τις έξι μεγάλες δυνάμεις η οποία δεν θα αναγνωρίζει το «δικαίωμά» του στον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, Αμπάς Αρακτσί – απαίτηση την οποία οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επανειλημμένα απορρίψει.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Ιράν έχει αντισταθεί σε οικονομικές και πολιτικές πιέσεις και κυρώσεις με σκοπό τον τερματισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού του» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αρακτσί.

«Οπότε οποιαδήποτε συμφωνία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό, πρακτικά και λεκτικά, δεν θα είναι αποδεκτή από την Τεχεράνη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρακτσί, στις συνομιλίες έχει επιτευχθεί «πρόοδος 98%», και απομένουν μόνο μερικά σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 6 (5+1) βρίσκονται στη Γενεύη στο πλαίσιο των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θεωρείται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν, οι οποίες έχουν επώδυνες επιπτώσεις στην οικονομία του. Όπως δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Ρουχανί στη δημόσια τηλεόραση, η Τεχεράνη επιθυμεί την ταχεία άρση τους.

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ (μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφάλειας στον ΟΗΕ) και της Γερμανίας προσήλθαν ο ένας μετά τον άλλον στη Γενεύη, πλαισιώνοντας τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών τους στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, οι έξι υπουργοί θα προσέλθουν στη διεξαγόμενη διαβούλευση με συνομιλητή τον ιρανό ομόλογό τους μόνο στην περίπτωση κατά την οποία θα διαγράφεται πλέον, καθαρά, η προοπτική της υπογραφής προσωρινής συμφωνίας.

Μέσα στους μήνες που θα ισχύει η προσωρινή συμφωνία, οι δύο πλευρές θα έχουν την δυνατότητα να συνάψουν συμφωνία ευρύτερου φάσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χάρη στην οποία θα αρθούν οι κατά Ιράν διεθνείς κυρώσεις, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

EURONEWS
CNNINTERNATIONAL

EURONEWS
Ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος απόψεων

Σε δηλώσεις που έκαναν σήμερα, οι υπουργοί της Ομάδας 5+1 εστίασαν στο «χάσμα» των εκατέρωθεν απόψεων και στην ανάγκη γεφύρωσής του.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ουΐλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, ότι πρόκειται για δύσκολες συνομιλίες και σε αυτό οφείλεται η παρουσία υπουργών στη Γενεύη.

Ο γερμανός ομόλογός του, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε ρεαλιστική την ελπίδα να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας, επέμεινε δε ότι για κάτι τέτοιο απομένει να γίνουν πολλά πράγματα.

Στόχος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι «να βοηθήσει στον περιορισμό των διαφορών και στην προσέγγιση μιας συμφωνίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι βλέπει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι θέλει μια «στέρεη συμφωνία».

«Όσον αφορά το ιρανικό πρόγραμμα, επιθυμώ μια στέρεη συμφωνία και βρίσκομαι εδώ για τον λόγο αυτό», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του  στη Γενεύη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή