Στην τελική ευθεία οι συνομιλίες των 5+1 με το Ιράν

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 10:36
UPD:11:58
REUTERS/POOL
Στόχος του Κέρι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι «να βοηθήσει στον περιορισμό των διαφορών και στην προσέγγιση μιας συμφωνίας».
A- A A+

Στη Γενεύη έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση.

Στόχος του Κέρι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι «να βοηθήσει στον περιορισμό των διαφορών και στην προσέγγιση μιας συμφωνίας».

Οι διαβουλεύσεις γίνονται μεταξύ της ομάδας των 5+1 και του Ιράν.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε κατά την άφιξή του στη Γενεύη ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο μένει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

"Δύο ή τρία σημεία απόκλισης παραμένουν" μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας 5+1 που διεξάγουν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί.

«Παραμένουν δύο ή τρία σημεία απόκλισης, ωστόσο οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία. Πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διευθετήσουμε τις διαφορές», είπε με τη σειρά ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί.

EURONEWS
CNNINTERNATIONAL

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι βλέπει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

Ο Λαβρόφ που βρίσκεται από χθες στη Γενεύη, συνάντησε χθες βράδυ τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η ομάδα 5+1 έχει μια πραγματική ευκαιρία να καταλήξει σε μια συμφωνία».

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «οι δύο άνδρες συζήτησαν βασικά σημεία των θέσεων των δύο πλευρών, τα οποία εμποδίζουν τη λήψη μιας απόφασης».

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Ωστόσο καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή για τη συνάντηση αυτή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι θέλει μια «στέρεη συμφωνία».

«Όσον αφορά το ιρανικό πρόγραμμα, επιθυμώ μια στέρεη συμφωνία και βρίσκομαι εδώ για τον λόγο αυτό», δήλωσε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του σήμερα στη Γενεύη.

EURONEWS

Οι διπλωμάτες του Ιράν και της ομάδας 5+1 διαπραγματεύονται βήμα προς βήμα από την Τετάρτη στην ελβετική πόλη μια συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα χαλάρωση των κυρώσεων.

Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο αλλά εκκρεμούν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί και οι επικεφαλής της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων αποφάσισαν χθες να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε στην τελική ευθεία αλλά οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις μάς έμαθαν να είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων που διεξήχθη από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου, οι ίδιοι υπουργοί είχαν επίσης μεταβεί στη Γενεύη αλλά οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία κυρίως λόγω της θέσης της Γαλλίας η οποία ενέτεινε σημαντικά τις απαιτήσεις των χωρών της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και ή Γερμανία).

Η θέση αυτή, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας 5+1, επικρίθηκε ιδιαίτερα στο Ιράν το οποίο κατηγόρησε τον Φαμπιούς ότι ματαίωσε τη συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή