Στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τις συνομιλίες με το Ιράν

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 23:06
UPD:23/11/2013 00:26
REUTERS/LARRY DOWNING

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στην Γενεύη μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες μαζί με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μεταβαίνει στη  Γενεύη προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Είχε προηγηθεί συνομιλία με την επικεφαλής της Εξωτερικής διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποφάσισε να παραβρεθεί στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθότι έχει σημειωθεί σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

«Υπό το φως της προόδου που σημειώνεται ο υπουργός Τζον Κέρι αποφάσισε να μεταβεί στη Γενεύη αύριο για να συναντηθεί με τους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών όπου θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε μέσω tweeter ότι μεταβαίνει και αυτό στη Γενεύη.

Δεν πέρασε πολύ ώρα και γάλλος ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters,  δήλωσε ότι ο γάλλος ΥΠΕΞ Λ. Φαμπιούς αναχωρεί για τη Γενεύη προκειμένου να παραστεί και αυτός στις συνομιλίες με το Ιράν. 

Στόχος είναι να βρεθεί μια λύση προκειμένου το Ιράν να μην προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου καθώς η Δύση, αλλά και το Ισραήλ φοβούνται ότι το επόμενο βήμα για την Τεχεράνη θα είναι η κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Ωστόσο το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια φαίνεται ότι το κλίμα των συνομιλιών είναι καλό και μπορεί να οδηγήσει κάπου,  με τον αμερικανό πρόεδρο να επιμένει ότι δεν πρέπει σε αυτή τη χρονική περίοδο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν.

EURONEWS

Ωστόσο ένα 15μελές κλιμάκιο που απαρτίζεται από 15 γερουσιαστές των ΗΠΑ,  14 Δημοκρατικούς και έναν Ρεπουμπλικανό, ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να θεσπίσουν νομοθεσία για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσουν να την περάσουν (προς ψήφιση) το συντομότερο.

Σημειώνεται ότι στη Γενεύη βρίσκεται και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ ρώσων και αμερικανών διπλωματών για τις προπαρασκευαστικές λεπτομέρειες της «Γενεύης 2» της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή