Γενεύη: Τριμερής συνάντηση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 11:16
UPD:11:32
REUTERS/JASON REED

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι φτάνει στο Τελ Αβίβ όπου θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό κατά την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση που συζητείται στη Γενεύη.

A- A A+

Tριμερή συνάντηση με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα έχει σήμερα στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καθώς αρχίζει να διαμορφώνεται η προοπτική μίας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό των διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις, ο Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Γενεύη κατόπιν προσκλήσεως της κ. Άστον για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Ζαρίφ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ταυτόχρονα, από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι στη Γενεύη μεταβαίνει εκτάκτως και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

EURONEWS

Η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντάται στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό κατά την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση που συζητείται στη Γενεύη.

EURONEWS

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 διαπραγματεύονται από χθες στη Γενεύη τους όρους συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση της Τεχεράνης που συνοδεύεται από την άμβλυνση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Η πρόταση αυτή επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Ισραήλ είναι τελείως αντίθετο. Θεωρώ ότι η αποδοχή της θα αποτελεί σφάλμα ιστορικών διαστάσεων. Πρέπει να απορριφθεί αμέσως», δήλωσε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ διατηρεί πάντα το δικαίωμα αυτοάμυνας, με τα δικά του μέσα, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή