Ιράν: Πρόοδος στις συνομιλίες με τους 5+1, αλλά με δυσκολίες

Δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 18:00
UPD:21:02
REUTERS/RUBEN SPRICH

«Οι συνομιλίες πήγαν καλά», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο πρακτορείο Reuters, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας των διήμερων επαφών.

A- A A+

Πρόοδο σημειώνουν οι συνομιλίες του Ιράν με τις 6 μεγάλες δυνάμεις για το ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές, τόνισε την Πέμπτη ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Οι συνομιλίες πήγαν καλά», δήλωσε ο κ. Ζαρίφ στο πρακτορείο Reuters, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίας των διήμερων επαφών.

«Θα αρχίσουμε τις πιο λεπτομερείς συζητήσεις το απόγευμα της Πέμπτης. Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε», κατέληξε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

EURONEWS

Την ομάδα των 5+1 αποτελούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Κίνα, καθώς και η Γερμανία.

Οι έξι  δυνάμεις θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης ελάφρυνσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με αντάλλαγμα ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η Τεχεράνη λαμβάνει μέτρα για να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Με αντάλλαγμα «συγκεκριμένα, επαληθεύσιμα μέτρα», οι έξι δυνάμεις θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας «περιορισμένης, στοχευμένης και αναστρέψιμης ελάφρυνσης, η οποία δεν θα επηρεάσει τον πυρήνα της δομής των κυρώσεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Αν το Ιράν δεν επιδείξει πρόοδο, η «μέτρια» αυτή ελάφρυνση των κυρώσεων θα μπορούσε να αντιστραφεί και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, δήλωσε ο Κάρνεϊ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή