Την επιστροφή της στην Αρκτική ανακοίνωσε η Shell

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 15:29
UPD:15:29
EPA/STEVE MORGAN / GREENPEACE
A- A A+

Μετά από ένα καταστροφικό 2012, η Shell εμφανίζεται αποφασισμένη να επιστρέψει στον Αρκτικό Ωκεανό μέσα στο 2014, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Τα κέρδη του ομίλου ήταν χαμηλότερα κατά περίπου 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012. Η Shell έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια, τα τελευταία οκτώ χρόνια, αναζητώντας πετρέλαιο ανοιχτά των ακτών της Αλάσκα, στις θάλασσες Τσούκτσι και Μποφόρ.

«Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει εάν θα κάνουμε γεωτρήσεις το 2014», δήλωσε ο Σάιμον Χένρι. «Προφανώς και θα το θέλαμε, το συντομότερο δυνατό, συνεπώς προετοιμάζουμε το έδαφος. Προτού επιβεβαιώσουμε την απόφασή μας να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις μέσα στο προσεχές έτος, θα πρέπει να περάσουμε από μια διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχων.»

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο όμιλος ανακοίνωσε «παύση» των εξερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή, τουλάχιστον για το 2013, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των εργαζομένων και του εξοπλισμού της, έπειτα από σειρά προβλημάτων, όπως βλάβες, μια πυρκαγιά σε εξέδρα γεώτρησης καθώς και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στα τέλη του 2012, σκάφος με γεωτρύπανο αποκόπηκε από ρυμουλκό και προσέκρουσε σε βράχια.

«Το 2012, η Shell απέδειξε ότι δεν πληροί καμία προδιαγραφή για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην απομακρυσμένη Αρκτική, μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, όπου κάθε διαρροή θα οδηγούσε σε περιβαλλοντική καταστροφή», σχολίασε ο Μπεν Έιλιφ της Greenpeace. «Τον Απρίλιο, υπέγραψε συμφωνία με τον κρατικό γίγαντα Gazprom της Ρωσίας, μια από τις πιο βρώμικες πετρελαϊκές σε ολόκληρο τον κόσμο, με παρελθόν σε σοβαρά συμβάντα που καταδεικνύουν αμέλεια. Μην έχοντας άλλες επιλογές, η Shell είναι έτοιμη να διακινδυνεύσει τη φήμη της με έργα και συνεργασίες που άλλοι πετρελαϊκοί όμιλοι έχουν απορρίψει ως πάρα πολύ επικίνδυνα.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή