Σε χέρια ιδιωτών παραμένει το δίκτυο ηλεκτροδότησης του Βερολίνου, παρά την επιθετική εκστρατεία της Berliner Energietisch με τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων για επαναγορά του από το δήμο.
Για να εγκριθεί, το σχέδιο επαναγοράς θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη στήριξη του ενός τετάρτου των 2,5 εκ. κατοίκων του Βερολίνου που έχουν δικαίωμα ψήφου. Παρότι οι περισσότεροι απ' όσους προσήλθαν ψήφισαν «ναι», η συμμετοχή ξεπέρασε οριακά το 24%, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να ακυρωθεί επιτρέποντας στη Vattenfall να διατηρήσει τον έλεγχο του δικτύου.
Η Berliner Energietisch ζητούσε τη δημιουργία ενός νέου παρόχου που θα παρήγαγε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και τα έσοδα θα επέστρεφαν στο Βερολίνο και στους κατοίκους του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι του Αμβούργου ψήφισαν υπέρ της επαναγοράς του δικτύου της πόλης από τη Vattenfall.
Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Σουηδίας ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα για να διαχειρίζεται τις υδροηλεκτρικές μονάδες της χώρας, όμως οι δραστηριότητές του επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό με την αγορά μονάδων και δικτύων ηλεκτροδότησης. Στη Γερμανία, το 80% της ενέργειας που διαθέτει ο όμιλος προέρχεται από λιγνίτη.
Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος, η πρωτοβουλία πολιτών Energietisch, πίεζε τον υπερχρεωμένο δήμο του Βερολίνου να ανακτήσει τον έλεγχο του δικτύου κατά τη διάρκεια δημόσιου διαγωνισμού, στον οποίο η Vattenfall θα επιχειρούσε να ανανεώσει την άδειά της, που εκπνέει το 2014, για άλλα 20 χρόνια.
Ο σουηδικός όμιλος είχε εξαρχής αρνηθεί να σχολιάσει το δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για «πολιτικό ζήτημα», στο οποίο δεν μπορούσε να παρέμβει, ωστόσο εκπρόσωπός του ξεκαθάριζε ότι η Vattenfall θα επιχειρούσε μέσω του διαγωνισμού να διατηρήσει τον έλεγχο του δικτύου.