Ανακαλύφθηκε «νέο» είδος δελφινιού ανοιχτά της Αυστραλίας

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 21:48
SHUTTERSTOCK

Ο εντοπισμός του νέου δελφινιού σημαίνει, όπως γράφουν οι ερευνητές, ότι το ινδο-ευρωπαϊκό «καμπούρικο» δελφίνι θα πρέπει να διαχωριστεί σε τρία είδη, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Αυστραλίας.

A- A A+

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τον εντοπισμό ενός άγνωστου έως σήμερα είδους «καμπούρικου» δελφινιού, ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας.

Όπως προδίδει η ονομασία του, το «καμπούρικο» δελφίνι του γένους Sousa χαρακτηρίζεται από την καμπούρα του, ακριβώς κάτω από πτερύγιο της ράχης του. Όπως υποστηρίζουν τώρα οι ερευνητές, η συγκεκριμένη οικογένεια θαλάσσιων θηλαστικών περιλαμβάνει περισσότερα είδη απ' όσα πίστευαν μέχρι πρότινος.

Ειδικότερα, το «καμπούρικο» δελφίνι του Ατλαντικού αναγνωριζόταν ως ξεχωριστό είδος. Ο εντοπισμός του νέου δελφινιού σημαίνει, όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Molecular Ecology, ότι το ινδο-ευρωπαϊκό «καμπούρικο» δελφίνι θα πρέπει να διαχωριστεί σε τρία είδη, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Αυστραλίας.

Το «νέο» δελφίνι φθάνει σε μήκος τα 2,7 μέτρα, ενώ έχει απαλό γκρίζο χρώμα και χαρακτηριστικό τριγωνικό πτερύγιο. «Είναι πολύ ντροπαλά ζώα. Τους αρέσει να κρατούν αποστάσεις, σε αντίθεση με το βασικό είδος δελφινιών, με το οποίο είναι εξοικειωμένος ο κόσμος», δήλωσε στον Telegraph της Βρετανίας ο Γκουίντο Πάρα, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη «καμπούρικων» δελφινιών ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας, όμως δεν ήταν βέβαιοι κατά πόσο επρόκειτο για ξεχωριστό είδος. Για να επιβεβαιώσουν την υπόθεσή τους, συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα ιστών καθώς και κρανία εκατοντάδων δελφινιών αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές με τα μέλη του γένους που ζουν από τον ανατολικό Ατλαντικό ως το δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Με βάση τα ευρήματα των συνδυασμένων μορφολογικών και γενετικών αναλύσεών μας, μπορούμε να διατυπώσουμε τη θεωρία ότι το γένος των 'καμπούρικων' δελφινιών περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα είδη», δήλωσε ο Μάρτιν Μέντες από την Εταιρεία Διατήρησης Άγριας Ζωής, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Αυτή η ανακάλυψη μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξελικτική ιστορία αυτής της ομάδας και συμπληρώνει τις πολιτικές διατήρησης που θα βοηθήσουν στην προστασία καθενός από αυτά τα είδη.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή