Κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν στην επιλογή του καβαφικού στίχου «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.) που αναγράφεται σε αστικά λεωφορεία, αναφέρει το ίδρυμα Ωνάση που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Επίσης, το ίδρυμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως ο επίμαχος στίχος θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».
Tο ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό τόσο την προστασία του υλικού όσο και τη διάδοση του έργου του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή. Οι στίχοι του Καβάφη κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι για τους οποίους γράφτηκαν. Το κάλεσμα του αρχείου Καβάφη του ιδρύματος Ωνάση είναι σαφές: αν συναντήσετε κάπου τον Καβάφη, συνομιλήστε μαζί του. Η ποίησή του σάς ανήκει.
Για όσους νιώθουν «ξένοι», όσους θέλουν «να τραβήξουν μπροστά», για όσους «σήμερα δεν έχουν κεφάλι για δουλειά» και που «εδώ που έφτασαν, λίγο δεν είναι», ο Κ. Π. Καβάφης καθρεφτίζει τη σκέψη τους. Το δημιουργικό υπογράφουν οι βραβευμένοι Beetroot, ανατρέποντας τα δεδομένα, δίνοντας μια ποπ νότα στην εικόνα του ποιητή και κάνοντας τους στίχους οικείους και προσιτούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ
Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση
Το ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό όχι μόνον την προστασία του υλικού που το αποτελεί, αλλά κυρίως τη διάδοση του έργου του αλεξανδρινού ποιητή μέσα από κινήσεις εξωστρέφειας.
Οι στίχοι που επελέγησαν για την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχο είχαν την πρόκληση της περιέργειας και του προβληματισμού εκείνων που δεν γνωρίζουν ήδη το έργο του. Στόχος, επίσης, ήταν το να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί να συνομιλήσει με τον πολίτη στο περιβάλλον της καθημερινότητάς του, γεγονός το οποίο συνέβη με απίστευτη δυναμική και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, ως προς το στίχο «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί.
Θεωρώντας, όμως, ότι ο διάλογος και η συζήτηση έχουν νόημα πάντοτε, ο συγκεκριμένος στίχος, θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».
Στις 29 Οκτωβρίου πρόκειται να ανακοινωθούν οι δράσεις του αρχείου Κ. Π. Καβάφη για το 2013 - 2014, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τι συμβαίνει όταν ο Καβάφης μπαίνει στο μετρό», την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. naftemporiki.gr