«Νέο Μόναχο» με το Ιράν φοβάται το Ισραήλ

Διαφωνεί με κάθε χαλάρωση της πίεσης στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα το Τελ Αβίβ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 13:51
UPD:13:58
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

«Παρακολουθούμε τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Γενεύη με ελπίδα και ανησυχία. Διακρίνουμε ανησυχητικές ενδείξεις και δεν θέλουμε η Γενεύη του 2013 να μετατραπεί σε Μόναχο του 1938», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στάινιτς, οι δηλώσεις του οποίου κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκαν από το στρατιωτικό ραδιόφωνο. (φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στάινιτς, εξέφρασε  την Τετάρτη την ανησυχία του για την τροπή που έλαβαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα «νέο Μόναχο».

«Παρακολουθούμε τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Γενεύη με ελπίδα και ανησυχία. Διακρίνουμε ανησυχητικές ενδείξεις και δεν θέλουμε η Γενεύη του 2013 να μετατραπεί σε Μόναχο του 1938», τόνισε ο κ. Στάινιτς, οι δηλώσεις του οποίου κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκαν από το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Ο υπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος επίσης για τις Διεθνείς Σχέσεις και τις υπηρεσίες Πληροφοριών αναφερόταν στη διάσκεψη του Μονάχου το 1938, κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είχαν ενδώσει στα αιτήματα της ναζιστικής Γερμανίας για να αποφύγουν τον πόλεμο, ο οποίος τελικά ξέσπασε ένα χρόνο αργότερα.

Το Ιράν και η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και η Γερμανία) ολοκληρώνουν την Τετάρτη τις διήμερες συνομιλίες για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία παρουσίασε μια πρόταση λύσης για το θέμα που χαρακτηρίζεται ως «σημαντική».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βλέπει στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μια απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ, επανέλαβε την Τρίτη την απειλή προληπτικής επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

EURONEWSGREEK

Το Ισραήλ, το οποίο θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στην περιοχή, ανησυχεί μήπως η ομάδα των 5+1 ανταποκρινόμενη στον συμφιλιωτικό τόνο που υιοθέτησε ο νέος ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δεχτεί να χαλαρώσει τον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράν, ο οποίος έχει επιφέρει μεγάλες δυσκολίες  στην οικονομία του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή