Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση

Τι θέλουν οι δανειστές μας και τι ζητεί το Μαξίμου
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 17:38
UPD:17:49
REUTERS/JOHN KOLESIDIS
A- A A+

Ένα «exit programme» τύπου Ιρλανδίας με μικρές εκδόσεις στις αγορές και κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών όχι με κατ’ ανάγκην «κούρεμα» του χρέους, αλλά με τρόπους και μεθόδους που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επεξεργάζεται στην παρούσα φάση, εν γνώση της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο, είναι αυτή τη στιγμή το ιδανικό σενάριο για το Μαξίμου, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης.

Στο βάθος της συγκεκριμένης εξέλιξης, αν αυτή λάβει σάρκα και οστά, βρίσκονται οι τριπλές εκλογές.

Προϋπόθεση του εν λόγω σεναρίου, λένε τα ίδια στελέχη, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μην προκύψουν τα επόμενα έτη δημοσιονομικά κενά και βεβαίως να πειστούν οι δανειστές μας γι’ αυτό.   

Τη σχετική συζήτηση επιχείρησε να ανοίξει το βράδυ της Δευτέρας σε ανώτατο επίπεδο στο  Λουξεμβούργο στη συνεδρίαση  του Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσδιορίζοντας μάλιστα το χρηματοδοτικό κενό  σε 10,5 με 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ, για να προσκρούσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δηλώσεις Άσμουσεν περί «σημαντικού δημοσιονομικού κενού» εντός του 2014.

Είναι προφανές, εκτιμούν κύκλοι στην Αθήνα, ότι η αναφορά του κ. Άσμουσεν (μένει να διευκρινιστεί η βασιμότητά της) μαρτυρά ότι αρκετοί εντός της Ε.Ε. δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δύσκολα θα συναινέσουν σε ένα «exit programme».

Στην παρούσα φάση το μόνο που μπορεί να κάνει η kυβέρνηση, λέει στέλεχος της, είναι να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούν μετ’ επιτάσεων από την πρώτη στιγμή της κρίσης οι δανειστές μας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση.

Αν γίνουν αυτά, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, τότε το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, όταν και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα και θα κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σε ποιο ακριβές μέγεθος, «θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στις σωστές για εμάς βάσεις».

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση είναι ότι πολύ δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία χωρίς να φανεί ένα φως στην άκρη του τούνελ της πολυετούς ύφεσης και λιτότητας.

Εκτίμηση με την οποία μπορεί να μη διαφωνούν, τουλάχιστον δημοσίως, οι δανειστές μας, ωστόσο όπως λέει υφυπουργός της κυβέρνησης, «για αυτούς οι απαιτούμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι μείζονος σημασίας για να μπουν στο ίδιο καλάθι με το λεγόμενο πολιτικό κόστος».     

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή