Ηλεκτρομαγνητικό «Railgun» για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 10:26
UPD:10:26
A- A A+

Συμβόλαιο ύψους 34,5 εκατομμυρίων δολαρίων κέρδισε η BAE Systems από το Office of Naval Research (ONR) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρομαγνητικού «Railgun» στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος ΙΝΡ (Innovative Naval Prototype).

Στόχος της φάσης 2 του προγράμματος είναι η περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας railgun (που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και μαγνητικά πεδία αντί για εκρηκτικές χημικές ύλες για την εκτόξευση βλημάτων σε τεράστιες ταχύτητες εναντίον πολύ απομακρυσμένων στόχων), έτσι ώστε να είναι δυνατές πολλαπλές βολές, καθώς και η ενσωμάτωση συστημάτων διαχείρισης θερμότητας και αυτόματης τροφοδοσίας.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη αυτής της καινοτόμας τεχνολογίας, που θα αλλάξει το ʽπαιχνίδιʼ και θα φέρει επανάσταση στο ναυτικό πόλεμο» δήλωσε ο Κρις Χιουζ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Οπλικών Συστημάτων της BAE Systems. «Η δυνατότητα του Railgun να αμύνεται ενάντια σε εχθρικές απειλές σε αποστάσεις μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε βελτιώνει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών μας».

Το 2012, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος ΙΝΡ, μηχανικοί στο Naval Surface Warfare Center στη Βιρτζίνια δοκίμασαν με επιτυχία το πρωτότυπο EM Railgun σε «τακτικά» επίπεδα ενέργειας. Το εν λόγω συμβόλαιο σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης και την επιλογή της BAE Systems για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει άμεσα, με τα πρώτα railguns να παραδίδονται το 2014.

YOUTUBE/USNAVYRESEARCH

H δοκιμαστική βολή

Ο στόχος είναι ταχυβολία 6-10 βολών ανά λεπτό, με βλήματα που αγγίζουν ταχύτητες 6 μαχ (άνω των 7.000 χλμ/ ώρα) και πλήττουν στόχους σε απόσταση άνω των 100 ναυτικών μιλίων. Ένα EM Railgun χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει, οι οποίες εκτιμάται πως θα αποθηκεύονται σε ειδικές μπαταρίες όταν τέτοιου είδους όπλα αρχίσουν να τοποθετούνται σε πλοία.

 

Προτεινόμενα για εσάς