Γαλλία: Διατηρείται η απαγόρευση του fracking

Με δικαστική απόφαση
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 10:22
UPD:14:17
REUTERS/PETER ANDREWS
A- A A+

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας διατήρησε την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή fracking, κρίνοντας ότι ο υπάρχων νόμος εναντίον της αμφιλεγόμενης τεχνικής επαρκεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δύο ημέρες νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει οι εταιρείες του κλάδου να εκπονούν πλήρεις περιβαλλοντικές μελέτες πριν από κάθε έργο. Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου, ο νόμος του 2011 «συνάδει με το Σύνταγμα» και δεν είναι «δυσανάλογος».

Το δικαστήριο ουσιαστικά απέρριψε την προσφυγή της αμερικανικής Schuepbach Energy, η οποία είχε καταθέσει δύο αιτήσεις για έργα fracking στη Γαλλία. Με την απαγόρευση του fracking από τη γαλλική εθνοσυνέλευση, οι άδειες ανακλήθηκαν. Η Schuepbach υποστήριζε ότι ο νόμος παραβίαζε τα δικαιώματά της στο βαθμό που ήταν αντισυνταγματικός.

Παρότι η Γαλλία θεωρείται ως μία από τις πολλά υποσχόμενες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τα πιθανά αποθέματα σχιστολιθικού αερίου, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί πάση θυσία την απαγόρευση που εισήγαγε ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, εν μέσω φόβων για το περιβαλλοντικό κόστος του fracking.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ερμηνεύεται ως νίκη για τον Ολάντ, ο οποίος θέλει μεταξύ άλλων να διατηρήσει τη στήριξη των Πρασίνων. «Αυτός ο νόμος έχει αμφισβητηθεί αρκετές φορές», δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.» Πάντως, αφήνοντας ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για τη βιομηχανία, ο γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η νομοθεσία απαγορεύει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο του fracking, αλλά «δεν εμποδίζει τις έρευνες πάνω σε άλλες τεχνικές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή