Έρευνα: Kάτω από τις εκτιμήσεις οι εκπομπές μεθανίου στο fracking

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 16:25
UPD:16:25
Reuters/SHANNON STAPLETON
A- A A+

Η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή fracking παράγει 10% λιγότερες εκπομπές μεθανίου σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) και των επικριτών της αμφιλεγόμενης μεθόδου, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Υπεράσπισης του Περιβάλλοντος (Environmental Defense Fund) και εννέα πετρελαϊκούς ομίλους.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι εκτιμήσεις για «διαρροές μεθανίου» είναι σε γενικές γραμμές ακριβείς, αλλά βασίζονται σε δεδομένα μόλις δύο ετών και γι’ αυτό δεν λαμβάνουν υπόψη την αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές.

Τέτοιες τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν στο 67% των περίπου 200 γεωτρήσεων που μελετήθηκαν και, κατά τους συντάκτες της δημοσίευσης, «αιχμαλώτισαν ή έλεγξαν το 99% των πιθανών εκπομπών». Ο εξοπλισμός περιορισμού εκπομπών, ο οποίος εισήχθη πέρυσι, θα είναι υποχρεωτικός για όλες τις γεωτρήσεις σχιστολιθικού αερίου από το 2015.

«Πρόκειται για μια καλή είδηση, καθώς δείχνει ότι οι εκπομπές μπορούν να ελεγχθούν», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Environmental Defense Fund Έρικ Πούλεϊ. «Η βιομηχανία μπορεί να τα καταφέρει», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε όσους εκφράζουν δυσπιστία για την επιλογή των γεωτρήσεων, διαβεβαίωσε ότι υπήρξαν συγκεκριμένα κριτήρια. «Δεν ήταν όπως στα εστιατόρια που, όταν μπαίνει υγειονομικός επιθεωρητής, ο εστιάτορας αρχίζει να καθαρίζει», τόνισε.

Πάντως οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι διαρροές αερίου από τους πνευματικούς διακόπτες, που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα ή το κλείσιμο του εξοπλισμού στις γεωτρήσεις, είναι κατά περίπου 30% μεγαλύτερες σε σχέση με τις έως σήμερα εκτιμήσεις.

«Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα με την ίδια επιμέλεια που αντιμετωπίσαμε όσα ήδη γνωρίζαμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Exxon αναφερόμενος στα συμπεράσματα και στις συστάσεις των ερευνητών, σημειώνοντας ότι ο όμιλος ήδη αναζητά τρόπους βελτίωσης των διακοπτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή