Το αποτύπωμα άνθρακα των γεωτρήσεων με σκοπό την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου είναι «σχετικά μικρό» και «παρόμοιο» με αυτό άλλων ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζουν ερευνητές της βρετανικής υπηρεσίας περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (Decc). Η κυβέρνηση της Βρετανίας επιχειρεί να καθησυχάσει την Κοινή Γνώμη έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του fracking.
Στην έκθεσή της η Decc υπολόγισε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στη Βρετανία. Οι επιστήμονές της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα είναι ελάχιστα χαμηλότερες από αυτές που παράγονται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ελαφρώς υψηλότερες από του συμβατικού φυσικού αερίου.
«Όπως συμβαίνει με όλα τα ορυκτά καύσιμα, εάν προσθέσεις ακόμη περισσότερα στο μείγμα χωρίς να έχεις εφαρμόσει τις ανάλογες κλιματικές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε προφανώς οι εκπομπές θα αυξηθούν», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της υπηρεσίας Ντέιβιντ Μακέι.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το σχιστολιθικό αέριο, με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, δεν θα έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου από άλλα ορυκτά καύσιμα, στα οποία βασίζεται αυτή τη στιγμή η κοινωνία», κατέληξε ο Μακέι.
Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης απάντησε ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι. «Σήμερα θέλω να διατυπώσω με ήρεμο, λογικό και αντικειμενικό τρόπο τα επιχειρήματα υπέρ των ερευνών για σχιστολιθικό αέριο στη Βρετανία», δήλωσε. Υποστήριξε ότι τα οφέλη για τη χώρα είναι τεράστια, καθώς τα έργα θα ενισχύσουν την ενεργειακή της ασφάλεια και θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
REUTERS/STEFAN WERMUTH
Η κυβέρνηση της Βρετανίας επιχειρεί να καθησυχάσει την Κοινή Γνώμη έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του fracking.
Ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει τους φόβους για ρύπανση των υπογείων υδάτων, όμως παραδέχθηκε ότι το σχιστολιθικό αέριο δεν αποτελεί πανάκεια για τα ενεργειακά προβλήματα της Βρετανίας, ενώ επίσης είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Ορισμένες από τις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με το σχιστολιθικό αέριο αφορούν την καταστροφή του τοπίου, τη ρύπανση των υδάτων και την πρόκληση μικροσεισμών. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace ζητούν ματαίωση των σχεδίων για εξόρυξή του και προτείνουν συντονισμένη στροφή σε «ανανεώσιμα υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού άνθρακα».