Έλεγχος της όρεξης με λέιζερ

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 17:37
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο της όρεξης με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Β. Καρολίνα ανακάλυψαν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία στέλνουν σήματα όταν αυξάνεται η όρεξη και είναι εφικτό να απενεργοποιηθούν με τη χρήση λέιζερ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα συγκεκριμένα κύτταρα ενώ μελετούσαν τη συμπεριφορά ποντικιών που ήταν γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην επαφή με το φως.

Έτσι, διαπίστωσαν ότι ενώ τα κύτταρα αυτά στέλνουν σήματα από και προς τον εγκέφαλο, μπορούσαν να τα μπλοκάρουν ή να τα ενεργοποιήσουν «χτυπώντας» τα αυτά απευθείας με λέιζερ.

Τα ίδια κύτταρα ελέγχουν και τη δίψα, ενώ βρίσκονται στον πλευρικό υποθάλαμο, ο οποίος ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον μεταβολισμό, αλλά και την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενεργοποίηση των νευρώνων BNST μπλοκάρει τη δράση των νευρώνων στον πλευρικό υποθάλαμο αποτελεσματικά, γεγονός που μειώνει κατά πολύ την όρεξη.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται  στο επιστημονικό περιοδικό Science News, όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, οι οποίες είχαν δείξει ότι οι νευρώνες αυτοί αυξάνουν την κατανάλωση φαγητού.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, Joshua Jennings και Garret Stuber, η χρήση λέιζερ με τη μέθοδο της οπτογενετικής, όπως ονομάζεται, μπορεί είτε να πυροδοτήσει τη δράση των κυττάρων αυτών, είτε να την καταστείλει.

«Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από το παζλ, που μέχρι τώρα έλειπε», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο νευροεπιστήμονας Seth Blackshaw, τονίζοντας ότι πρόκειται για τύπους κυττάρων που οι ερευνητές δεν είχαν σκεφτεί καν ότι μπορεί να υπάρχουν.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή