Λιγότερα προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που τρώνε καλό πρωινό

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 17:36
UPD:17:36
Shutterstock
A- A A+

Η λύση για μερικά προβλήματα υπογονιμότητας φαίνεται ότι βρίσκεται στη διατροφή και συγκεκριμένα στο πρωινό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον κύκλο τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί όταν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το καταναλώνουν το πρωί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η σχέση του οργανισμού με τη διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες θερμίδες παίρνει κανείς, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι επηρεάζει το σωματικό βάρος, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα των ορμονών.

Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να αυξηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όταν βρίσκονται στην ηλικία που μπορούν να αποκτήσουν παιδί.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται στον οργανισμό οι ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, άρα και η δυσκολία που έχει η γυναίκα να συλλάβει.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 60 γυναίκες ηλικίας από 25 έως 39 ετών, οι οποίες έπασχαν από το σύνδρομο και ακολούθησαν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για δώδεκα εβδομάδες.

Κατά το διάστημα αυτό, έπρεπε να παίρνουν 1.800 θερμίδες καθημερινά, με τη διαφορά ότι οι μισές θα λάμβαναν το βασικό γεύμα τους το πρωί και οι υπόλοιπες το βράδυ.

Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας, εκείνες που λάμβαναν περίπου 980 θερμίδες το πρωί παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ωορρηξίας από ό,τι οι υπόλοιπες, καθώς τα επίπεδα της γλυκόζης και η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκαν κατά 8%.

Παράλληλα, μειώθηκαν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά 50%, ενώ στις γυναίκες που έτρωγαν το μεγαλύτερο γεύμα τους το βράδυ δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Science.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή