Τριάντα λεπτά άσκησης τη μέρα μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 09:58
UPD:09:58
SHUTTERSTOCK

Oι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν την πίεση κατά 19%.

A- A A+

Στην άσκηση βρίσκεται η λύση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσαν ότι τριάντα λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να μειώσουν την πίεση κατά 20%, ποσοστό που δεν θεωρείται διόλου αμελητέο, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες καταργεί την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν την πίεση κατά 19%, ενώ όταν οι ώρες είναι τρεις η πίεση μειώνεται κατά 11%.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση 13 παλαιότερων μελετών που είχαν διεξαχθεί με θέμα τις επιδράσεις που ασκεί η σωματική δραστηριότητα στην αρτηριακή πίεση.

Στις μελέτες αυτές είχαν συμμετάσχει 136.846 άτομα από χώρες της Ευρώπης, της ανατολικής Ασίας και των ΗΠΑ, που κατά την έναρξη της μελέτης παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα πίεσης.

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από αυτές αναφέρει ότι όσο πιο πολύ γυμνάζεται κανείς, τόσο περισσότερο προστατεύει τον οργανισμό του.

Σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ στην Κίνα, «η υπέρταση ανήκει στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και της νεφρικής νόσου, γι΄ αυτό και η πρόληψη και ο έλεγχος της υπέρτασης έχουν ιδιαίτερη σημασία».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension, όπου οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να επιδιώκει κανείς να κινείται συνεχώς και πολύ περισσότερο αν κάτι τέτοιο ευνοείται από τη δουλειά του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή