Επέμβαση στην καρωτίδα θα θεραπεύει την αρτηριακή πίεση

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 18:01
UPD:06/09/2013 00:04

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε κάποιες περιπτώσεις ο εγκέφαλος λαμβάνει μήνυμα από την καρωτίδα να κρατήσει τα επίπεδα της πίεσης υψηλά, λόγω υπερδραστηριοποίησης της αρτηρίας.

A- A A+

Τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λύση βρίσκεται στην αφαίρεση δύο μικροσκοπικών όζων από την καρωτίδα!

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι όζοι συνδέονται άμεσα με τη ρύθμιση της πίεσης, γι' αυτό και η αφαίρεσή τους μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα, βοηθώντας χιλιάδες ασθενείς, ο οργανισμός των οποίων δεν αντιδρά στα φάρμακα.

Η θεραπεία αποτελεί ανακάλυψη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο εγκέφαλος λαμβάνει μήνυμα από την καρωτίδα να κρατήσει τα επίπεδα της πίεσης υψηλά, λόγω υπερδραστηριοποίησης της αρτηρίας.

Η καρωτίδα ανήκει στα μικρότερα όργανα του σώματος, όμως σε σχέση με τις υπόλοιπες αρτηρίες παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ροή αίματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Julian Paton, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε περιπτώσεις υπέρτασης η καρωτίδα συμπεριφέρεται διαφορετικά, δεν γνώριζαν όμως ότι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην πρόκληση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Αυτό είναι και το πιο συναρπαστικό στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει πολύ τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι ασθενείς θα χρειάζονται μόλις μία μέρα για την επέμβαση και τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Η επέμβαση έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια με επιτυχία, καθώς κανένα δεν παρουσίασε επιπλοκές, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι κλινικές δοκιμές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στους ασθενείς θα αρχίσει να πραγματοποιείται το αργότερο σε διάστημα τριών ετών.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή