Κίνδυνος καρδιολογικών προβλημάτων λόγω του σωματικού λίπους

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 09:54
UPD:09:54
Shutterstock
A- A A+

Αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιολογικά προβλήματα διατρέχουν τα άτομα με φυσιολογικό βάρος όταν έχουν στον οργανισμό τους μεγάλη ποσότητα σωματικού λίπους.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Darmouth – Hitchckock στο Νιου Χάμσαϊρ ανακάλυψαν νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το σωματικό βάρος δεν είναι ανάλογο της ποσότητας του λίπους που έχει κανείς στον οργανισμό του, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν το βάρος είναι φυσιολογικό, το λίπος μπορεί να βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα άτομα που δεν είναι υπέρβαρα μπορεί να κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρδιολογικά προβλήματα, αν το λίπος τους είναι πολύ.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μελέτη στοιχείων που συγκεντρώθηκαν με τη συμμετοχή 1.528 ατόμων με φυσιολογικό δείκτη σωματικής μάζας. Όπως διαπίστωσαν, ο ένας στους πέντε άνδρες και η μία στις τρεις γυναίκες έχουν στον οργανισμό τους περισσότερο λίπος από το φυσιολογικό.

«Το γεγονός ότι ο δείκτης σωματικής μάζας είναι φυσιολογικός, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους στον οργανισμό», είπε στο Reuters ο δρ John Batsis, ειδικός σε θέματα γηριατρικής.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες για το θέμα, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο οργανισμό.

Ωστόσο, παρά τις διαφορές που ενδεχομένως υπάρχουν, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα αυτά, ανεξαρτήτως φύλου, επειδή είναι περισσότερες οι πιθανότητες αύξησης της αρτηριακής πίεσης και εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή παραγόντων που συχνά προκαλούν καρδιολογικά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή