Σύστημα «2 σε 1» παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, συλλέγει νερό

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 09:51
UPD:09:52

Η βάση του PhotoFlow είναι μια δεξαμενή χωρητικότητας 400 λίτρων για τη συλλογή και την αποθήκευση του νερού της βροχής, ενώ πάνω της βρίσκονται τοποθετημένα σε οκτάγωνο και με κλίση 3 μοιρών τα πάνελ, τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως «χωνί» για το νερό.

A- A A+

Σχεδιαστές από το Μεξικό υποστηρίζουν ότι έχουν τη λύση σε δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών: την ελλιπή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το σύστημα που σχεδίασαν συνδυάζει συλλέκτη ομβρίων υδάτων και φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το PhotoFlow είναι αρκετά απλό στην κατασκευή και στη λειτουργία του. Η βάση του είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή χωρητικότητας 400 λίτρων για τη συλλογή και την αποθήκευση του νερού της βροχής, ενώ πάνω της βρίσκονται τοποθετημένα σε οκτάγωνο και με κλίση 3 μοιρών τα πάνελ, τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως «χωνί» για το νερό. Η δεξαμενή είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο και εσωτερικά έχει επικάλυψη από υλικό που ελέγχει τα επίπεδα βακτηριδίων και μυκήτων στο νερό.

«Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται κοντά στον ισημερινό και έχουν περισσότερη ηλιοφάνεια και βροχή από τις περισσότερες άλλες χώρες στον πλανήτη. Παρά την αφθονία, πολλοί άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις χώρες υποφέρουν από έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού», αναφέρουν οι σχεδιαστές της εταιρείας NOS. «Εξελίσσοντας τα σχέδια των υπαρχουσών δεξαμενών νερού οροφής, δημιουργήσαμε μια απλή συσκευή που συλλέγει και τους δύο αυτούς πολύτιμους φυσικούς πόρους καλύπτοντας την ανάγκη τόσο για ηλεκτρικό όσο και για νερό.»

Τα πάνελ, ισχύος 340kWh, είναι καλυμμένα με μια ειδική ανακλαστική κόλλα που αποτρέπει την απώλεια φωτός, καθώς και με μία στρώση ειδικής ταινίας που απομακρύνει τη σκόνη, ώστε να παραμένουν καθαρά και να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό.

Η NOS βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης πόρων με σκοπό την αποστολή των πρώτων PhotoFlow σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή