Ηλιακά πάνελ για τα τρένα της Ινδίας

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 09:45
REUTERS/NAVESH CHITRAKAR

Το δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών της Ινδίας συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

A- A A+

Τη φήμη των ινδικών σιδηροδρόμων έχουν αμαυρώσει εκτροχιασμοί, ατυχήματα, ακόμη και κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών σε βαγόνια που πολλές φορές θυμίζουν... κονσέρβες με σαρδέλες. Τώρα, η Indian Railways υπόσχεται να κάνει τις μετακινήσεις με τα τρένα της λίγο πιο ανθρώπινες, εξοπλίζοντάς τα με σύστημα κλιματισμού που θα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

Στην Ινδία, όπου το υπερφορτωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης αποδεικνύεται συχνά αναξιόπιστο, οι αρμόδιες αρχές σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την ενέργεια του ήλιου για να βελτιώσουν το σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών – το μεγαλύτερο στον κόσμο – για πρώτη φορά στην 160ετή ιστορία του.

Σε συνεργασία με το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μαντράς, η Indian Railways θα αρχίσει να εγκαθιστά ηλιακά πάνελ στους κλιματιζόμενους συρμούς τρένων υψηλής ταχύτητας, καλύπτοντας και τις ανάγκες τους σε εσωτερικό φωτισμό.

Όπως σημειώνουν οι Times of India, η αποτελεσματική τροφοδοσία συρμών με κλιματισμό αποτελεί «τεράστια πρόκληση», καθώς οι αμαξοστοιχίες διασχίζουν διαφορετικές κλιματικές ζώνες ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το σύστημα κλιματισμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας αμέτρητες φορές καθιστώντας αφόρητη την – ενίοτε πολυήμερη – παραμονή των επιβατών στους συρμούς.

Το δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών της Ινδίας συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και, ενώ επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο εθνικό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων άνθρακα, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής εν μέσω φόβων για αύξηση των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες μοιραία θα αντικατοπτρίζονταν στις τιμές των εισιτηρίων επηρεάζοντας εκατομμύρια επιβάτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή