Φαμπιούς: Καμία αμφιβολία για την προέλευση της χημικής επίθεσης στη Συρία

Η έκθεση του ΟΗΕ «δεν αφήνει καμία αμφιβολία» για την επίθεσης της 21ης Αυγούστου, σύμφωνα με τον γάλλο ΥΠΕΞ
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 20:40
UPD:21:27
REUTERS/LARRY DOWNING

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς (μπροστά) σε στιγμιότυπο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Παρίσι, έπειτα από συνάντηση στην οποία συμμετείχαν για τη Συρία.

A- A A+

«Καμία αμφιβολία» δεν αφήνει η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την προέλευση της επίθεσης με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, συμπληρώνοντας πως «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι ευθύνεται το καθεστώς».

EURONEWSGREEK
Συμφωνία ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας σε ψήφισμα για τη Συρία

«Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι συντριπτικό, επιβεβαιώνει τη μαζική χρήση αερίου σαρίν (…) όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εκτιμώντας ότι η έκθεση αυτή «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι το καθεστώς ευθύνεται» γι' αυτήν.

«Όταν κοιτάξουμε προσεκτικά τα στοιχεία, τις ποσότητες, το τοξικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε, την πολυπλοκότητα του μείγματος, τη φύση και την τροχιά των πυραύλων, όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.

EURONEWSGREEK
Λαβρόφ: ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία μάλλον δεν έχουν κατανοήσει τη συμφωνία

Ο Φαμπιούς αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Θα δούμε τι θα πει ο κύριος Λαβρόφ για την προέλευση της επίθεσης. Από την αρχή έλεγε ‘είναι οι αντικαθεστωτικοί που έκαναν την επίθεση’», υπενθύμισε. «Αυτό δεν έχει καμία αληθοφάνεια», συνέχισε ο γάλλος υπουργός, εκτιμώντας ότι «αν υπάρχει καλή πίστη, θα υπάρξει συμφωνία».

EURONEWSGREEK

Στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που μετέβησαν στη Συρία για να ερευνήσουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, αναφέρεται πως υπάρχουν «κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή