Έρευνα: «Τζιχαντιστές και ισλαμιστές» οι μισοί σύροι αντάρτες

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό IHS Jane's
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 13:45
UPD:14:18
REUTERS/ABDALGHNE KAROOF

Η ανάλυση, η οποία προέρχεται από τον συμβουλευτικό σε θέματα άμυνας οργανισμό IHS Jane's και η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη εντός της εβδομάδας, υπολογίζει τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων των ανταρτών περίπου στις 100.000, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

A- A A+

Τζιχαντιστές και μέλη σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών ομάδων αποτελούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τους σύρους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, μέρος της οποίας δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Η ανάλυση, η οποία προέρχεται από τον συμβουλευτικό σε θέματα άμυνας οργανισμό IHS Jane's και η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη εντός της εβδομάδας, υπολογίζει τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων των ανταρτών περίπου στις 100.000, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, οι αντάρτες είναι διασπασμένοι σε περισσότερες από 1.000 αυτόνομες ομάδες, σύμφωνα με την έρευνα.

Η IHS Jane's υπολογίζει τους μαχητές των ομάδων οι οποίες συνδέονται άμεσα με την Αλ Κάιντα σε 10.000, ενώ άλλες 30.000 με 35.000 είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, με τη διαφορά, σε σχέση με τους τζιχαντιστές, ότι απασχολούνται μόνο με τη μάχη στη Συρία και όχι με τον «παγκόσμιο ισλαμιστικό αγώνα».

«Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από ομάδες οι οποίες έχουν τουλάχιστον κυρίαρχη μέσα τους την ισλαμιστική θέαση της σύγκρουσης», αναφέρει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τσαρλς Λίστερ, βασικός συντάκτης της ανάλυσης.

«Η ιδέα ότι οι βασικές ομάδες οι οποίες ηγούνται της αντιπολίτευσης είναι κοσμικού χαρακτήρα, απλώς δεν αποδεικνύεται. Εάν, δε, η Δύση εμφανιστεί ως αδιάφορη για την ανατροπή του Άσαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές είναι πολύ πιθανό να κινηθούν περαιτέρω προς τους εξτρεμιστές», προειδοποίησε ο κ. Λίστερ.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με μαχητές, αλλά και σε εκτίμηση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.

Αυξημένη η εγκληματική δράση ανταρτικών ομάδων

Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από πλευράς ΟΗΕ, ένοπλες ομάδες ανταρτών στη Συρία, μεταξύ των οποίων και ξένοι μαχητές της τζιχάντ και του ιερού πολέμου, έχουν αυξήσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα τις δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, κυρίως στο ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση βορρά της χώρας.

«Σε όλη την έκταση της βόρειας Συρίας, υπάρχει μια αύξηση της εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά ζωής, από εξτρεμιστικές αντικυβερνητικές ομάδες, ενώ συνεχίζεται και η ροή ξένων μαχητών στο εσωτερικό της χώρας. Ολόκληρες ταξιαρχίες αποτελούνται πλέον από ξένους, με την Ταξιαρχία Αλ Μουχατζιρίν, να είναι μία από τις πλέον ενεργές», δήλωσε ο Πάουλο Πινέιρο, επικεφαλής σχετικής ανεξάρτητης έρευνας για λογαριασμό του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα πολέμου από τις 15 Ιουλίου και εξής, ο κ. Πινέιρο πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς διακοπή την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και χρήσης πυροβολικού σε ολόκληρη τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή