ΟΗΕ: «Πειστικές αποδείξεις» για τη χρήση αερίου σαρίν στη Δαμασκό τον Αύγουστο

Εν αναμονή της πλήρους δημοσιοποίησης της σχετικής έκθεσης
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 17:00
UPD:17:05
REUTERS/HANDOUT

Το κείμενο της πρώτης σελίδας της έκθεσης είναι εμφανές σε φωτογραφία του σουηδού ερευνητή, Άκε Σέλστρομ, όπου ο τελευταίος την παραδίδει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

A- A A+

Την ύπαρξη «πειστικών αποδείξεων» ότι έγινε χρήση δηλητηριώδους αερίου σαρίν σε επίθεση με ρουκέτα στη Δαμασκό μέσα στο Αύγουστο θα επιβεβαιώσει σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Το κείμενο της πρώτης σελίδας της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, δεν αποδίδει ευθύνη σε κάποια εκ των δύο πλευρών της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία.

Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί για επίθεση του καθεστώτος Άσαντ κατά των ανταρτών με χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου οδήγησε στα πρόθυρα χρήσης στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας από πλευράς των ΗΠΑ, τα οποία αποφεύχθηκαν μετά από πρόταση της Ρωσίας για διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου και μια σχετική ρωσοαμερικανική συμφωνία.

EURONEWSGREEK
REUTERS

Νωρίτερα, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ερευνούν 14 πιθανές επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία από το Σεπτέμβριο του 2011 και εξής.

Το κείμενο της πρώτης σελίδας της έκθεσης είναι εμφανές σε φωτογραφία του σουηδού ερευνητή, Άκε Σέλστρομ, όπου ο τελευταίος την παραδίδει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δεδομένα τα οποία έχουμε συλλέξει παρέχουν ξεκάθαρες και πειστικές αποδείξεις ότι ρουκέτες εδάφους – εδάφους, στις οποίες περιεχόταν ο νευροπαραλυτικός παράγοντας σαρίν χρησιμοποιήθηκαν… στην περιοχή Γκούτα της Δαμασκού», στις 21 Αυγούστου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στην συνεχιζόμενη διαμάχη εντός της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας… κατά πολιτών, μεταξύ άλλων και παιδιών, σε σχετικά μεγάλη κλίμακα», αναφέρεται στην έκθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή