Κατάθλιψη και διαβήτης επιταχύνουν την εμφάνιση άνοιας

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 11:58
UPD:11:58
A- A A+

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια έχουν οι διαβητικοί που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από άνοια πιο γρήγορα από ό,τι οι υπόλοιποι ασθενείς, επειδή η κατάθλιψη επιταχύνει τη φθορά της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη επιταχύνει την εμφάνιση προβλημάτων στη σκέψη και τη μνήμη, με αποτέλεσμα η άνοια να μην αργεί να κάνει την εμφάνισή της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο διαβήτης σε συνδυασμό με την κατάθλιψη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προσβολής από Αλτσχάιμερ, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν υπάρχει σχέση αιτίας – αποτελέσματος ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις διάφορες μορφές άνοιας.

Η μελέτη είχε διάρκεια τεσσάρων ετών και για την πραγματοποίησή της συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν προσβληθεί από διαβήτη τουλάχιστον εννέα χρόνια πριν, ενώ στο πλαίσιο της μελέτης υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις, τις οποίες επανέλαβαν έπειτα από είκοσι και σαράντα μήνες, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι γνωστικές λειτουργίες τους.

«Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη και τη φθορά των γνωστικών λειτουργιών στους διαβητικούς», είπε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, δρ Μαρκ Σάλιβαν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή