Γνώμη: Το στοίχημα των εκλογών

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:04
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Oι εκλογές αυτές μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για κάτι περισσότερο από μια ψήφο διαμαρτυρίας.

A- A A+

Σε πυρετώδεις παρασκηνιακές διαδικασίες βρίσκονται πλέον τα επιτελεία των κομμάτων, εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Τα τελευταία δεδομένα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει ουσιαστική ανατροπή των ισορροπιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα υποστούν τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα «κλασικά όπλα» άγρας ψήφων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (διορισμοί, χάρισμα χρεών κ.λπ., κ.λπ.) είναι πλέον «άκαπνα».

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει την εβδομάδα αυτή στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, έχοντας στην ατζέντα του σειρά συναντήσεων για να δοθεί το χρίσμα σε τοπικούς υποψηφίους, ενώ, από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ -το οποίο σήμερα κυριαρχεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- βλέπει πολλά σύννεφα μαζεμένα στον ορίζοντα, καθώς οι εκλογές αυτές, κατά κανόνα, προσφέρονται για ψήφους διαμαρτυρίας.

Το οικονομικό παρατηρητήριο εκτέλεσης του προϋπολογισμού των Δήμων αφήνει μικρά περιθώρια κινήσεων, αν και δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμά το λεγόμενο «ελληνικό δαιμόνιο», που είναι βέβαιο ότι η κακή του εφαρμογή σε κάποιες περιπτώσεις θα «λειτουργήσει».

Ακόμα κι έτσι όμως, οι πολιτικές ισορροπίες και η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από τη σοβαρότατη πίεση που έχει δεχθεί ο πολίτης τα τελευταία χρόνια, όλες οι αποτυχίες των πολιτικών, τα πειράματα, οι καθυστερήσεις, οι άδικες φορολογίες και όλα αυτά που ζει η ελληνική κοινωνία, αναμένεται να αντικατοπτριστούν στην ψήφο των πολιτών, σε μια εκλογική διαδικασία η οποία προσφέρεται για πολιτική διαμαρτυρία με ελάχιστες -θεωρητικά ωστόσο- πολιτικές συνέπειες.

Εκεί οφείλεται το ότι αρκετοί ψηφίζουν συνδυασμούς που στις πολιτικές εκλογές δεν θα ψήφιζαν ποτέ, γιατί τις θεωρούν επικίνδυνες. Παρά ταύτα, οι εκλογές αυτές μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για κάτι περισσότερο από μια ψήφο διαμαρτυρίας. Οι εκλογές αυτές έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι απαλλαγμένες από ρουσφέτια και άλλα πολιτικά τερτίπια.

Είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν άξιοι άνθρωποι που δούλεψαν ή που θέλουν να δουλέψουν σε έναν τομέα που μόνο πεδίο διαμαρτυρίας δεν είναι. Με τους νέους νόμους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της χώρας, το εφαλτήριο για την ανάπτυξη, το πεδίο όπου, αν ακολουθηθούν οι σωστές πολιτικές σε μια περίοδο που τα κονδύλια μειώνονται, θα υπάρξει πραγματικά πιθανότητα να γίνει κάτι, αρχικά σε τοπικό και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχω την αίσθηση ότι το κριτήριο για αυτές τις εκλογές δεν θα πρέπει να είναι κομματικό, αλλά βαθιά πολιτικό.

ΣΤ. ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή