Διαξιφισμοί ΣΥΡΙΖΑ – Κ. Ασκούνη για τους «βλαχοδημάρχους»

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 16:31
UPD:20:00
EUROKINISSI
A- A A+

Αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη προκάλεσαν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε «φθαρμένους βλαχοδημάρχους της συμμαχίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος το Σάββατο.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, ο Αλ. Τσίπρας είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Να αντιτάξουμε στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά».

Οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ο οποίος και υποστήριξε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί «βλαχοδημάρχους», αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς.

«Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που όλοι οι δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60», τόνισε ο κ. Ασκούνης.

«Φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την αριστερά», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον κ. Ασκούνη, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» τη δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ.

«Ο κ. Ασκούνης μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές», παρατήρησε η Κουμουνδούρου.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι «ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της».

«Αναφορικά, τέλος, με το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους ‘βλαχοδήμαρχους’ και διαμαρτύρεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι θέμα αυτογνωσίας», κατέληξε.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του Κ. Ασκούνη, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για αλαζονεία, νεοσυντηριτισμό και παλαιοκομματισμό.

«Δεν είναι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του δεν αναγνωρίζουν το ατόπημά τους, δεν είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις έννοιες μεταξύ πολιτικής παρέμβασης και καταγγελίας, αλλά ότι στην προσπάθειά τους να απαντήσουν, επιβεβαιώνουν πλήρως την αλαζονεία, το νεοσυντηριτισμό τους και τον παλαιοκομματισμό τους»,ανέφερε.

Και συνεχίζοντας σημείωσε: «Όσο για το θέμα των “βλαχοδημάρχων”, που τώρα το βάζουν σε εισαγωγικά, όπως και για το ποιος αναγνωρίζει και που τον εαυτό του, είναι θέμα ήθους, κοινωνικής μόρφωσης, δημοκρατικής - πολιτικής ευπρέπειας και ιστορικής γνώσης».

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος σχολιάζοντας τις επίμαχες αναφορές του Αλ. Τσίπρα, έκανε λόγο για «ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές».

«Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές,  προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι χαρακτηρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα ότι «προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει   και να διχάσει βρίζοντας», ενώ όπως είπε, οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καθυπόταξης της αυτοδιοίκησης στο κόμμα του.

Τον κάλεσε τέλος να ανακαλέσει τις «ύβρεις» και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν.

Προσβολή ότι μόνο για τους εκλεγμένους από το λαό εκπροσώπους του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για τον ίδιο το θεσμό και την δημοκρατική διαδικασία χαρακτήρισε με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ την αναφορά του Αλ. Τσίπρα.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καταφεύγει στον γνώριμο αδιέξοδο δρόμο των ύβρεων και του λαϊκισμού», απαξιώνοντας το πολιτικό σύστημα «χάριν ενός πρόσκαιρου μικροκομματικού οφέλους».

«Οι απολίτικες, απαξιωτικές αναφορές και η ανιστόρητη ισοπέδωση των πάντων δεν δημιουργούν νέες προοδευτικές προοπτικές για τη χώρα και τους πολίτες. Απλώς ανοίγουν το δρόμο και νομιμοποιούν κάθε είδους αυταρχικές και ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές», πρόσθεσε το Κίνημα στην ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή