Γαλλία: Πεπεισμένες για την ευθύνη Άσαντ για τα χημικά οι μυστικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με έκθεσή τους
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 20:57
UPD:22:02
REUTERS/STRINGER

Σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες εξωτερικών και στρατιωτικών πληροφοριών καταδεικνύεται ότι το καθεστώς της Συρίας «ευθύνεται για την επίθεση»  Στη φωτογραφία ειδικοί του ΟΗΕ στα χημικά, κρατούν ευρήματα από το ένα απο τα σημείο των επιθέσεων με χημικά σε συνοικία της Δαμασκού.

A- A A+

Οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ εκτέλεσαν μια «μαζική και συντονισμένη» επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου, όπως υποστηρίζεται σε αποχαρακτηρισμένη έκθεση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στην εννεασέλιδη έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τις υπηρεσίες εξωτερικών και στρατιωτικών πληροφοριών και θα παρουσιαστεί αργότερα εντός της ημέρας στο γαλλικό κοινοβούλιο, αναφέρονται πέντε σημεία τα οποία καταδεικνύουν ότι το καθεστώς της Συρίας «ευθύνεται για την επίθεση». Το γεγονός συνιστά «μεγάλη απειλή για την εθνική και την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, στα ανατολικά και τα δυτικά της Δαμασκού και είχε ως στόχο τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες ζώνες. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου βομβάρδισαν κατόπιν τις συγκεκριμένες περιοχές για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες επιθέσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν μικρές ποσότητες χημικών και στόχευσαν στην κατατρομοκράτηση του πληθυσμού, επρόκειτο για τακτική επίθεση με στόχο την ανάκτηση εδαφών», πρόσθεσε η πηγή.

Στην αναφορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους «τουλάχιστον 281 άνθρωποι». Η εκτίμηση, πάντως, είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των ΗΠΑ που την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 1.429, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά.

Ερό: «Η Γαλλία δεν θα κινηθεί μόνη»

EURONEWSGREEK

Εξάλλου, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να κινηθεί μονομερώς για χτύπημα κατά της Συρίας, αλλά επιδιώκει τη συγκρότηση διεθνούς και πολυεθνικής συμμαχίας.

«Η συγκεκριμένη πράξη δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», σημείωσε ο κ. Ερό, αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό.

«Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του προέδρου Άσαντ και να αποθαρρύνει επανάληψή της με μια δυναμική και σθεναρή απάντηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

REUTERS

«Ο σκοπός μας δεν είναι ούτε η ανατροπή του καθεστώτος ούτε η απελευθέρωση της Συρίας», τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «πολιτική λύση» στο συριακό, η οποία είναι και η «μόνη εφικτή».

Τέλος, ο κ. Ερό σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο για το ζήτημα της Συρίας μετά τη σχετική συζήτηση, δεδομένου ότι το γαλλικό σύνταγμα δίνει πλήρη δικαιοδοσία στον πρόεδρο της χώρας για στρατιωτικές επεμβάσεις περιορισμένης διάρκειας.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή