Άσαντ: Κίνδυνος «περιφερειακού πολέμου» από δυτική επέμβαση στη Συρία

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 20:08
UPD:03/09/2013 00:35
REUTERS/SANA

Ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση δυτικού χτυπήματος στη Συρία προειδοποίησε ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο κ. Άσαντ χαρακτήρισε τη Μέση Ανατολή «πυριτιδαποθήκη».

Πρόσθεσε δε ότι η Γαλλία θα αντιμετωπίσει «αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντά της» εάν λάβει μέρος στην υπό τις ΗΠΑ σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, την οποία μέρος της διεθνούς κοινότητας χρεώνει στο συριακό καθεστώς.

Ο σύρος πρόεδρος κατηγόρησε ανοικτά τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Γαλλίας, κ.κ. Ομπάμα και Ολάντ αντίστοιχα, ότι δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο για την ενοχή του συριακού καθεστώτος σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη επίθεση με χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.

Σε εργαστήριο στη Σουηδία τα δείγματα που συνέλεξαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Ένα εργαστήριο στη βόρειο Σουηδία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των δειγμάτων που συνέλεξαν από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έρευνάς τους, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Ο σουηδός ειδικός στα χημικά όπλα Άκε Σέλστρομ δήλωσε πως οι αναλύσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σουηδικό Εργαστήριο Αμυντικών Ερευνών στην Ουμέα, στα βόρεια της χώρας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV4.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τις αναλύσεις αναμένεται να είναι δύο εβδομάδες, επεσήμανε το ίδιο δίκτυο.

Η ομάδα των ειδικών αναχώρησε από τη Συρία το Σαββατοκύριακο μετά την επίσκεψή της, στις 21 Αυγούστου, σε δύο σημεία κοντά στη Δαμασκό που θεωρείται ότι είχαν πραγματοποιηθεί επιθέσεις με χημικά όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή