Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μεταβαίνει σήμερα αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Κανονιστικής Αρχής του πυρηνικού τομέα και εμπειρογνωμόνων προκειμένου να επιθεωρήσει τα προβλήματα των διαρροών ραδιενεργού ύδατος.
Μια ομάδα 15 προσώπων (ένα υψηλόβαθμο μέλος της Αρχής, ο Τογιόσι Φουκέτα, εννέα συνεργάτες του και πέντε ειδικοί στις ακτινοβολίες και τα υδάτινα ρεύματα) επρόκειτο να φθάσουν στο εργοαστάσιο στις 11:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) και να παραμείνουν εκεί περίπου μιάμιση ώρα.
Στόχος της επίσκεψης είναι να επιθεωρήσουν οι ειδικοί τις λακκούβες με το ραδιενεργό νερό και άλλες ανωμαλίες που δημιουργεί η διαρροή 300 τόνων πολύ μολυσμένου ύδατος από μια τεράστια δεξαμενή 1.000 τόνων, από την οποία διέρρευσε το ένα τρίτο του υγρού που περιείχε, πριν οι εργάτες το αντιληφθούν την περασμένη Δευτέρα.
Το νερό έχει απλωθεί πάνω και μέσα στο έδαφος και μπορεί μάλιστα να έχει εν μέρει κυλήσει μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση άνω των 500 μέτρων.
Το επεισόδιο αυτό χαρακτηρίστηκε «σοβαρό» από την κανονιστική αρχή.
Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco αναφέρει πως πραγματοποίησε ελέγχους σε περίπου 300 άλλες δεξαμενές του ίδιου τύπου που περιέχουν πολύ μολυσμένο νερό, αλλά δεν εντόπισε άλλη διαρροή. Πάντως δύο σημεία με πολύ ισχυρή ραδιενέργεια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενων διαρροών, εντοπίστηκαν κοντά σε δύο δεξαμενές.
Η αντιπροσωπεία της αρχής θα πρέπει επίσης να ερευνήσει ένα άλλο πρόβλημα, αυτό μιας σημαντικής ποσότητας νερού που κατακλύζει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια το υπέδαφος ανάμεσα στα κτήρια των αντιδραστήρων και τη θάλασσα, στην οποία επίσης κυλάει εδώ και μήνες, κάτι που η Tepco παραδέχθηκε πρόσφατα. Το νερό αυτό αντλείται, αλλά όχι χωρίς τεχνικές δυσκολίες.
REUTERS
Σήμερα το πρωί, τα 28 πηγάδια από τα οποία θα αντληθεί το νερό αυτό ήταν έτοιμα. Στη συνέχεια το νερό θα φιλτραριστεί και θα ξαναχρησιμοποιηθεί για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου που έχει λιώσει σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού.
Παρόλο που πολλοί εμπειρονγώμονες εκτιμούν πως οι τελευταίες διαρροές έχουν πιθανόν περιθωριακές επιπτώσεις στη θαλάσσια μόλυνση σε σχέση με τις εκπομπές ραδιενέργειας που είχαν καταγραφεί τη στιγμή του ατυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, οι φόβοι του πληθυσμού έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο