«Σοβαρό συμβάν» η διαρροή στη Φουκουσίμα

Αναβάθμιση στη διεθνή κλίμακα
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 11:01
UPD:11:02
REUTERS/KYODO
A- A A+

Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρροή τοξικών υδάτων από τη μονάδα της Φουκουσίμα, αναβαθμίζοντας την κρίση από το επίπεδο 1 στο 3 της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων.

Την περασμένη Δευτέρα και έπειτα από σειρά διαρροών και συμβάντων, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό διαπίστωσε διαρροή ραδιενεργών υδάτων από δεξαμενή αποθήκευσης. Αρχικά, το συμβάν τοποθετήθηκε στην κλίμακα 1 της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών Γεγονότων (INES), η οποία αντιστοιχεί σε «ανωμαλία» και σημαίνει πρακτικά υπέρβαση των ορίων ασφαλείας.

EURONEWSGREEK

Αξιολογώντας ωστόσο το περιστατικό ως πολύ σοβαρότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, η αρμόδια πυρηνική αρχή πρότεινε την αναβάθμισή του στο επίπεδο 3, που αντιστοιχεί σε «σοβαρό συμβάν». Η πρόταση γίνεται σε έγγραφο, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της αρχής. Αναμένεται να υιοθετηθεί έπειτα από σύσκεψη των μελών της.

EURONEWSGREEK

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια - από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα - που η Ιαπωνία εκδίδει προειδοποίηση με βάση την κλίμακα INES. Το ίδιο το ατύχημα, το οποίο πυροδότησαν ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι του 2011, είχε τοποθετηθεί στο ανώτατο επίπεδο 7, που αντιστοιχεί σε «μεγάλο ατύχημα» με διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργού υλικού και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον πληθυσμό και στο περιβάλλον.

Από τις εγκαταστάσεις εξακολουθεί να διαρρέει νερό τόσο μολυσμένο που, όποιος βρεθεί σε απόσταση 50 εκατοστών, λαμβάνει μέσα σε μία ώρα ποσότητα ραδιενέργειας πενταπλάσια από το ετήσιο όριο ασφαλείας για τους εργαζομένους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή