Οι εργαζόμενοι στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ελέγξουν εκατοντάδες δεξαμενές αποθήκευσης ραδιενεργών υδάτων, έπειτα από διαρροή περίπου 300.000 λίτρων νερού. Την ίδια ώρα, επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ όσο την παρουσιάζουν ακόμη και τώρα οι ιαπωνικές αρχές.
«Ελέγχουμε εσπευσμένα περίπου 300 δεξαμενές του ίδιου τύπου, οι οποίες περιέχουν μολυσμένο νερό, καθώς ενδέχεται να υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα διαρροής», αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας TEPCO, η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο. «Ολοκληρώσαμε την άντληση του ύδατος από την προβληματική δεξαμενή, ενώ συνεχίζεται η αφαίρεση του εμποτισμένου χώματος.»
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε αποχετευτικό σύστημα, στις εγκαταστάσεις, και πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μέρος του μολυσμένου νερού να διέρρευσε στη θάλασσα».
Μόλις χθες, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας γνωστοποίησε ότι προσανατολίζεται σε αναβάθμιση του τελευταίου συμβάντος από το επίπεδο 1 της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών Γεγονότων (INES) στο επίπεδο 3, το οποίο αντιστοιχεί σε «σοβαρό συμβάν».
Την ίδια ώρα, ανεξάρτητος πυρηνικός επιστήμονας, πρώην σύμβουλος των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι το πρόβλημα ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο παραδέχεται το Τόκιο. Κατά τον ίδιο, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης των υδάτων που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, είναι ήδη κατά 85% γεμάτες.
REUTERS
«Οι ποσότητες νερού που διαχειρίζονται είναι τεράστιες», είπε στο βρετανικό δίκτυο ο Μάικλ Σνάιντερ. «Το χειρότερο είναι ότι διαρρέει νερό από παντού, όχι μόνο από τις δεξαμενές. Διαρρέει από τα υπόγεια και από ρωγμές σε ολόκληρες τις εγκαταστάσεις. Κανείς δεν μπορεί να το μετρήσει.»
Η ίδια η TEPCO αναγνώρισε ότι οι λακκούβες με νερό που σχηματίστηκαν δίπλα στη δεξαμενή είναι τόσο τοξικές που όποιος βρεθεί σε απόσταση μισού μέτρου, θα λάβει μέσα σε μία ώρα ποσότητα πενταπλάσια από αυτήν που θεωρείται ασφαλές να λάβει μέσα σε πέντε χρόνια ένας εργαζόμενος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.