Φουκουσίμα: Διέρρευσαν 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 11:22
UPD:12:34
REUTERS/KYODO

Η εταιρεία εκτιμά η διαρροή προέρχεται από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού το οποίο έχει εν μέρει απαλλαγεί από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, αλλά παραμένει μολυσμένο.

A- A A+

Περίπου 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος έχουν διαρρεύσει από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), η οποία προσπαθεί τώρα να αντλήσει το νερό για να αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής.

Το τοξικό νερό εντοπίστηκε τη Δευτέρα στις 09:50 τοπική ώρα και σύμφωνα με την Tepco είναι πιθανό να έχει φθάσει στο έδαφος.

Η εταιρεία εκτιμά πως διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού το οποίο έχει εν μέρει απαλλαγεί από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, αλλά παραμένει μολυσμένο.

REUTERS

Στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόνοι διαδιενεργού ύδατος.

Γύρω από τη συγκεκριμένη δεξαμενή εντοπίστηκαν λακκούβες με το μολυσμένο νερό.

EURONEWSGREEK

'Ενα λίτρο του ραδιενεργού αυτού ύδατος περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το τοιχίο που έχει υψωθεί γύρω από τις δεξαμενές δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται σήμερα σύμφωνα με την Tepco. Η εταιρεία πάντως υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό ύδωρ δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νερό αυτό θα αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να φθάσει ως τη θάλασσα, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco Μασαγιούκι Όνο.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε περίπου 50 εκατοστά κάτω από τις λακκούβες  ήταν περίπου 100 μιλισιβέρτ ανά ώρα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας τοποθετεί τη διαρροή αυτή στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines, από 0 ως 7).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή