Επιστροφή στην πόλη δίπλα από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 13:30
UPD:13:43
EPA/KIMIMASA MAYAMA
A- A A+

Στη μικρή πόλη Οκούμα, δίπλα στο ερειπωμένο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουσουσίμα, επιστρέφουν σιγά σιγά λίγοι κάτοικοι, από τους δεκάδες χιλιάδες που υποχρεώθηκαν για λόγους να εκκενώσουν την περιοχή, οκτώ χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή.

Περίπου το 40% της Οκούμα, δυτικά του εργοστασίου, κρίνεται πλέον ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν μόνιμα, μετά τις προσπάθειες να μειωθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μόλις 367 πρώην κάτοικοι από τους συνολικά 10.341 πριν από την καταστροφή, επέστρεψαν στις γειτονιές τους, μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι, που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές τον Μάρτιο του 2011.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει αποκλεισμένο, εξαιτίας των υψηλών ακόμη επιπέδων ακτινοβολίας. Στους πολίτες επιτρέπονται η ημερήσιες επισκέψεις, προκειμένου να συντηρήσουν τα σπίτια τους. Μόλις 48 πολίτες ωστόσο, από 21 νοικοκυριά, έχουν καταγραφεί για να διανυκτερεύσουν.

Ντόπιοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το νέο δημαρχείο, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του τον επόμενο μήνα, καθώς και άλλες υποδομές, θα αποτελέσουν ένα κίνητρο για τους πολίτες να επιστρέψουν στην πόλη τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή