Στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν.
Προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Άσμουσεν στις 15:00 με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, το χρηματοδοτικό κενό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μέχρι και το 2016.
Ο γερμανός τραπεζίτης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο και επιχειρηματικούς παράγοντες. Αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 13.30.
Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, η ατζέντα της συνάντησης Στουρνάρα - Ασμουσεν περιλαμβάνει:
* Τους τρόπους ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ώστε να μειωθεί με πιο σταθερά βήματα, από το 176% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει φέτος, κάτω από το 110% το 2024.
Ο κ. Ασμουσεν εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερη εικόνα για τον ακριβή χρόνο, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.
* Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-2015, ύψους 10,9 δισ., που εντοπίζει στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Και σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να έχει άποψη.
* Την ενδεχομένη «δεξαμενή» των νέων μέτρων, που υπολογίζονται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2015 -2016.
Ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι οι ανάγκες για νέα μέτρα θα είναι πολύ μικρότερες και όσα αποφασιστούν, δεν θα είναι οριζόντια. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γ. Ασμουσεν έχει εμφανιστεί ως φανατικός υπέρμαχος «εμπροσθοβαρών» και μαζικών μεταρρυθμίσεων.
* Το μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο κ. Ασμουσεν αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αναμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων των συστημικών τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Eurobank.
* Την πολιτική σταθερότητα και τη βούληση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.
Το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
* Θα συζητηθεί, επίσης, η προσπάθεια ενοποίησης της τραπεζικής εποπτείας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης