Μια πλωτή ανεμογεννήτρια ισχύος 2MW τοποθετήθηκε τις προηγούμενες ημέρες 20 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της ιαπωνικής περιφέρειας της Φουκουσίμα, η οποία θα μείνει στην ιστορία για την πυρηνική καταστροφή που πυροδότησαν ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.
Πρόκειται για την πρώτη ανεμογεννήτρια ενός πειραματικού πλωτού υποσταθμού παραγωγής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει να τροφοδοτεί την περιφέρεια από τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Υπάρχουν δοκιμαστικές ανεμογεννήτριες στην Πορτογαλία και στη Νορβηγία, όμως εμπορικές πλωτές ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας Τακαχίκε Σοέντα. «Βάζοντας την ιαπωνική τεχνολογία, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε βιώσιμα τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα.»
Παρότι – δυόμιση χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα – η Ιαπωνία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια, η πληγείσα περιφέρεια σχεδιάζει να καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Με βάση το σχέδιο των τοπικών αρχών, ανοιχτά της Φουκουσίμα θα έχουν τοποθετηθεί έως το 2020 πάρα πολλές γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 200 μέτρων και συνολικά διπλάσιας ισχύος σε σχέση με αυτήν του μεγαλύτερου – σήμερα - υπεράκτιου αιολικού πάρκου, ανοιχτά των ακτών της Βρετανίας.
Τα έργα, ωστόσο, δεν αποσκοπούν μόνο στην παροχή καθαρής ενέργειας στους κατοίκους της περιφέρειας. «Πρώτα απ' όλα, θέλουμε να καταστήσουμε [το νέο αιολικό πάρκο] σύμβολο της ανάκαμψης της Φουκουσίμα», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα νέας και ανανεώσιμης ενέργειας στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Κεϊσούκε Μουρακάμι. «Δεύτερον, αυτό το κόνσεπτ πλωτών αιολικών πάρκων αποτελεί τον άσσο στο μανίκι μας για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας.»