Ο πρόεδρος του Ισημερινού ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κογκρέσο της χώρας να δώσει το «πράσινο φως» για την εξόρυξη πετρελαίου στο εθνικό πάρκο Γιασούνι, το οποίο περιλαμβάνεται στο δίκτυο αποθεμάτων της βιόσφαιρας της UNESCO.
Η απόφαση ελήφθη μετά από την αποτυχία του Ισημερινού να εξασφαλίσει διεθνή βοήθεια ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο σχεδίου για την προστασία του δάσους. «Ο κόσμος μας απογοήτευσε», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. «Υπέγραψα το εκτελεστικό διάταγμα για ρευστοποίηση του ταμείου για το Γιασούνι, βάζοντας έτσι τέλος στην πρωτοβουλία».
Το σκεπτικό πίσω από το ταμείο για το πάρκο Γιασούνι, τη διαχείριση του οποίου είχε αναλάβει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ήταν ότι η διακοπή των εξορύξεων θα εμπόδιζε τη διοχέτευση τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Δεν ζητούσαμε ελεημοσύνη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη έναντι της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού.
Ο Κορέα ισχυρίστηκε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου της περιοχής ενδέχεται να αποφέρουν στη χώρα πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι γεωτρήσεις θα επηρεάσουν λιγότερο από το 1% της συνολικής έκτασης του εθνικού πάρκου Γιασούνι, το οποίο φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και ζώων. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητές, η έκταση που θα επηρεαστεί είναι 20 με 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που υποστηρίζει η κυβέρνηση, εάν ληφθούν υπόψη οι δρόμοι που θα οδηγούν στα σημεία άντλησης.
REUTERS/STRINGER
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία κατά του προγράμματος εξόρυξης πετρελαίου στο εθνικό πάρκο Γιασούνι, στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο.
Εκατοντάδες ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις ανακοινώσεις του Κορέα, ενώ την έντονη απογοήτευσή τους δεν έκρυψαν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και κοινότητες αυτοχθόνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες του Ισημερινού τάσσονται κατά των εξορύξεων στην περιοχή.