Με «καυτή» ατζέντα εν όψει τρόικας

Σύσκεψη στο Μαξίμου για διαθεσιμότητα υπαλλήλων, πλειστηριασμούς, έσοδα, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 07:00
UPD:10:20
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις.

A- A A+

Σύσκεψη με όλους τους υπουργούς και όσους γενικούς γραμματείας έχουν υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου από την τρόικα έχει από τις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Στην κορυφή των κυβερνητικών υποχρεώσεων βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, το θέμα των πλειστηριασμών και η πορεία των εσόδων.

Η διαθεσιμότητα (απολύσεις) των δημοσίων υπαλλήλων, η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η ενδεχόμενη παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, αλλά και επιπροσθέτως η αναμενόμενη μετωπική επίθεση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπό συζήτηση θεμάτων, για τα οποία απαιτούνται άμεσες και συνδυασμένες κινήσεις, ο σχεδιασμός των οποίων μένει ακόμη μετέωρος.

Αμυντικές βιομηχανίες

Στα προαπαιτούμενα που θα τεθούν αύριο στο τραπέζι της σύσκεψης είναι επίσης η παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, η άρση των περιορισμών στο επάγγελμα των δικηγόρων, που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω απελευθέρωση, και ο καθορισμός των χρεών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εκτός όμως από τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν κι άλλα «δύσκολα» θέματα, τα οποία σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να κλείσουν μέσα στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς που έχουν ακόμη εκκρεμότητες, κυρίως στα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη σημερινή συνάντηση, έχει προγραμματισθεί να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες κι άλλες συναντήσεις με άλλους υπουργούς.

Επίσης, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης και θα χαράξουν κοινή στρατηγική εν όψει της νέας δύσκολης περιόδου, αλλά και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Στο επίκεντρο παραμένει το κρίσιμο θέμα της κινητικότητας. Τα 12.500 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι έτοιμα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει έως την Παρασκευή την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καταργούνται δομές και οργανικές θέσεις σε υπουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει μέχρι αυτή την Παρασκευή στη διάθεσή το συγκεκριμένο κατάλογο με τις θέσεις και υπηρεσίες που θα καταργηθούν, οι οποίες στη συνέχεια θα «προσωποποιηθούν» στους εργαζομένους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχει εικόνα για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο, κυρίως σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί τεχνολογικών ειδικοτήτων, καθώς και δημοτικοί αστυνομικοί.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα εξετασθεί επίσης η πορεία των εσόδων, από την οποία θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε μεγάλο «αγκάθι» για τον κυβερνητικό συνασπισμό εξελίσσεται το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014, θέμα που έχει ανοίξει και με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι αναζητείται η χρυσή τομή.

Στο θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό χθες και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, ο οποίος ανέφερε πως κανείς δεν μιλά για γενική άρση της απαγόρευσης. «Αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι ότι αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν, μπορούν να προσέλθουν στις τράπεζες να κάνουν διακανονισμό, μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα δάνεια που έχουν πάρει, να εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου και να μην το κάνουν.

Κανένας δεν μιλάει για άρση του πλειστηριασμού στον άνεργο, σε αυτόν που αντικειμενικά δεν μπορεί να πληρώσει λόγω της οικονομικής κρίσης και κανέναν δεν χτυπάει ο οποίος να μην μπορεί. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για κριτήρια που να προστατεύεται πραγματικά αυτός που έχει ανάγκη», κατέληξε.

Τριγμοί λόγω της πρώτης κατοικίας

«Εάν έρθει πρόταση νόμου που θα επιτρέπει μερικώς ή ολικώς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Οικονόμου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Εφόσον διατηρούνται οι σημερινές οικονομικές συνθήκες της ύφεσης και της ανεργίας, είναι απαραίτητο να επεκταθεί το μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τουλάχιστον το 2015 όπως προτείνει η ΔΗΜΑΡ», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει ότι είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Πλαστό δίλημμα ως άλλοθι για τη φαύλη πολιτική χαρακτήρισε χθες, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης το δίλημμα Στουρνάρα για πλειστηριασμούς σπιτιών, αλλιώς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. 

ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή