Μεσανατολικό: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 11:30
UPD:11:38
REUTERS/AMMAR AWAD

Ένα αγόρι παίζει δίπλα στο τείχος μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη (φωτογραφία αρχείου). Σήμερα ξεκινά ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός εννέα μηνών.

A- A A+

Στη σκιά των σχεδίων του Ισραήλ για την ανέγερση νέων κατοικιών στα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για ένα μελλοντικό κράτος, ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στην Ιερουσαλήμ. Οι απεσταλμένοι τους πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον μετά από πάγωμα τριών ετών.

REUTERS

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός εννέα μηνών, σύμφωνα με την πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Αγκάθι» το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ υποστηρίζει το χρονοδιάγραμμα, αλλά τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν να περιλάβουν, μαζί με την Λωρίδα της Γάζας, στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν βίαια επεισόδια καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σε αντίποινα για παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα στο έδαφος του Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Απελευθέρωση 26 παλαιστίνιων κρατουμένων

REUTERS

Ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ αποφυλάκισε την πρώτη ομάδα Παλαιστινίων (26 άτομα) που εξέτιαν πολυετείς ποινές κάθειρξης - πολλοί εξ αυτών κατηγορούμενοι για φονικές επιθέσεις εις βάρος Ισραηλινών-μεταφέροντάς τους στη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

EURONEWSGREEK

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, τους υποδέχτηκαν κάνοντας το σήμα της νίκης.

«Τόσο εμείς, όσο και οι οικογένειές τους χαιρόμαστε για τους αδελφούς μας που βγήκαν από το σκοτάδι των φυλακών στο φως του ήλιου της ελευθερίας. Τούς λέμε, όπως και σε εσάς, ότι οι υπόλοιποι είναι καθ΄οδόν, αυτοί είναι απλώς οι πρώτοι», δήλωσε ο Αμπάς ενώπιον πλήθους στην πρωτεύουσα της Δυτικής Όχθης Ραμάλα, όπου έφθασαν 11 από τους αποφυλακισθέντες.

EURONEWSGREEK

Οι άλλοι 15 μετέβησαν στη Γάζα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών αντιπάλων του Αμπάς, της Χαμάς, και έγιναν δεκτοί από συγγενείς τους με πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς στον αέρα.

Παρά την οργή των οικογενειών ορισμένων από τα θύματα, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απελευθερώσει συνολικά 104 κρατούμενους κατά τους επόμενους μήνες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή