Παλαιστίνιους κρατούμενους απελευθέρωσε το Ισραήλ

Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 00:09
UPD:06:03
REUTERS/SUHAIB SALEM

Κόσμος συγκεντρώθηκε στο πέρασμα του Ερέζ, στη βόρεια είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθέρωσε το Ισραήλ.

A- A A+

Στην απελευθέρωση 26 παλαιστίνιων κρατουμένων προχώρησε το Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, ένα λεωφορείο που μετέφερε 14 κρατούμενους αναχώρησε από την φυλακή Αγιαλόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κατευθυνόταν προς το πέρασμα του Ερέζ, στη βόρεια είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ένα δεύτερο που μετέφερε επίσης παλαιστίνιους κρατούμενους κατευθυνόταν προς την Ραμάλα στην Δυτική Όχθη.

REUTERS

 Στα Παλαιστινιακά Εδάφη προγραμματίζεται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να υποδεχθεί ορισμένους από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους στο γραφείο του στην Ραμάλα.

EURONEWSGREEK

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδα, μετά από διακοπή τριών ετών. Ένας νέος γύρος συνομιλιών πρόκειται να ξεκινήσει στην Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Παρέμβαση Κέρι για εποικισμό και συνομολίες

REUTERS

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε πως είχε μια «ειλικρινή και ανοικτή συνομιλία» με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το ζήτημα του ισραηλινού εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είναι «δεσμευμένος» στη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, οι οποίες άρχισαν μέσα στον Ιούλιο, μετά από τρία χρόνια αδιεξόδου.

Ο κ. Κέρι σημείωσε ότι αργότερα μέσα στην ημέρα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τον κ. Αμπάς.

«Ο εποικισμός απειλεί να προκαλέσει την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων πριν καν αυτές να αρχίσουν», είχε δηλώσει νωρίτερα την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο.

Την Κυριακή, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διαγωνισμό για την κατασκευή 1.187 κατοικιών στη Δυτική Όχθη και σε πολλούς εβραϊκούς οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Το νέο σχέδιο αφορά τη συνοικία Γκίλο, στο νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ. Περισσότεροι από 200.000 Ισραηλινοί ζουν ήδη στις συνοικίες της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έγιναν από τη Βραζιλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, Αντόνιο Πατριότα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε, τέλος, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τους νέους οικισμούς ισραηλινών εποίκων σε παλαιστινιακά εδάφη ως «παράνομους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή