Αίγυπτος: Απελευθέρωση του Μόρσι ζήτησε η Κάθριν Άστον

Συνάντηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με στελέχη των ισλαμιστών
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 21:26
UPD:21:36
EPA/EGYPTIAN PRESIDENCY/HANDOUT

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ.

A- A A+

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε την Τετάρτη ότι ήθελε να έχει συναντηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Αίγυπτο με τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κρατείται από το στρατό, καλώντας παράλληλα σε απελευθέρωσή του.

«Θεωρώ ότι ο κ. Μόρσι θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί, πάντως με διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά», δήλωσε η κ. Άστον σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης κατά την διάρκεια της επίσκεψής της. «Ήθελα να τον δω», πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) υπογράμμισε ακόμη τη σημασία μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης η οποία να είναι «ιδιαίτερα ανοικτή».

Θέλουμε να δούμε την Αίγυπτο να οδεύει σε ένα δημοκρατικό μέλλον, είπε ακόμη η κ. Άστον, τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανησυχία της για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι, αλλά και τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, επικεφαλής του στρατού, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.

Ακόμη, η κ. Άστον συναντήθηκε με εκπροσώπους του κινήματος Ταμαρόντ, το οποίο οργάνωνε τις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της ανατροπής του κ. Μόρσι, αλλά και με στελέχη του ισλαμιστικού Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Αμρ Νταράγκ, ηγετικό στέλεχος της Αδελφότητας, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Άστον, επισήμανε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν υπέβαλε καμιά πρόταση η οποία θα μπορούσε να σημάνει την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο.

REUTERS
Αίγυπτος: Αντικυβερνητική διαδήλωση των ισλαμιστών

Εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, διαδήλωσαν την Τετάρτη, απαιτώντας την επαναφορά του στα καθήκοντά του ως προέδρου. Οι δυνάμεις ασφαλείας μπλόκαραν τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταχρίρ.

Η συνάντηση της Κάθριν Άστον με τον κ. Νταράγκ και άλλα ηγετικά στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης, καθώς και με τον πρώην πρωθυπουργό της Αιγύπτου επί προεδρίας Μοχάμεντ Μόρσι, Χισάμ Καντίλ, διήρκεσε 45 λεπτά.

Ερωτηθείς εάν είναι απογοητευμένος που η ΕΕ δεν έχει υποστηρίξει τις πολιτικές θέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο κ. Ντάραγκ απάντησε: «Δεν περιμένουμε υποστήριξη από κανέναν. Βασιζόμαστε μόνον στους εαυτούς μας».

Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση των ισλαμιστών

Εκατοντάδες υποστηρικτές του κ. Μόρσι διαδήλωσαν την Τετάρτη έξω από το κτήριο όπου συνεδρίαζε το νέο υπουργικό συμβούλιο, απαιτώντας την επαναφορά του ισλαμιστή ηγέτη στα καθήκοντά του ως προέδρου.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα ενώ η κ. Άστον είχε συναντήσεις με τους μεταβατικούς ηγέτες της χώρας, στη δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου δυτικού αξιωματούχου στην Αίγυπτο μέσα σε μία εβδομάδα.

Με φωτογραφίες και πορτρέτα του κ. Μόρσι και με συνθήματα κατά του στρατού, οι διαδηλωτές αποκάλεσαν για ακόμη μία φορά τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας νόθα, λόγω της εγκατάστασής της με τη βοήθεια του στρατού μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας τους απέκοψαν την πρόσβαση στο κτήριο όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους αποκαλώντας τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «δολοφόνο» και «προδότη».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει 34 μέλη και επικεφαλής του ως πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, ορκίστηκε από τον μεταβατικό πρόεδρο Μανσούρ την Τρίτη.

Στο κυβερνητικό σχήμα, συμμετέχουν πολλές επιφανείς προσωπικότητες των φιλελεύθερων και κοσμικών πολιτικών δυνάμεων, τρεις γυναίκες και τρεις χριστιανοί. Δεν συμμετέχουν ωστόσο εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι, ούτε εκπρόσωποι άλλων ισλαμιστικών ρευμάτων.

Συμμετέχουν επίσης αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν υπηρετήσει το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή