Αίγυπτος: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Αντιπρόεδρος ο στρατηγός Αλ Σισί
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 19:25
UPD:17/07/2013 06:13
REUTERS/HANDOUT

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ (δεξιά) με τον Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, ο οποίος ηγείται της νέας κυβέρνησης.

A- A A+

Ενώπιον του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, ορκίστηκε την Τρίτη το βράδυ η επίσης μεταβατική κυβέρνηση Ελ Μπεμπλάουι, η πρώτη μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, πριν από δύο εβδομάδες, με παρέμβαση του στρατού.

Στη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο οικονομολόγος Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, ο οποίος ανέτρεψε τον κ. Μόρσι, διατηρεί τα αξιώματά του και ορκίζεται επιπλέον αντιπρόεδρος.

Ο διορισμένος από τον κ. Μόρσι και υπεύθυνος για την αστυνομία υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, παραμένει στη θέση του. Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2008, Ναμπίλ Φαχμί, αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η ορκωμοσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, μεταδόθηκε ζωντανά από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε ότι προσφέρθηκαν στην ίδια ή στο βραχίονά της, Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, υπουργεία στην κυβέρνηση Ελ Μπεμπλάουι. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι και να της προτείνονταν, θα απέρριπτε κάθε συμμετοχή στην κυβέρνηση, την οποία θεωρεί μη νομιμοποιημένη και αποτέλεσμα «πραξικοπήματος».

«Ο Μπεμπλάουι ή και οποιοσδήποτε άλλος από την κυβέρνηση του πραξικοπήματος δεν μας πρόσφεραν καμία θέση στην κυβέρνηση και, εάν το κάνουν, θα τις αρνηθούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάτζι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας, η Αδελφότητα επανήλθε, χαρακτηρίζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα «νόθο» και «αποτέλεσμα πραξικοπήματος».

Επτά οι νεκροί των επεισοδίων της Δευτέρας

REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο στις συγκρούσεις της νύκτας της Δευτέρας προς την Τρίτη μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του κ. Μόρσι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αναγκάσει τους διαδηλωτές σε οπισθοχώρηση, την ώρα που οι τελευταίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και είχαν αποκλείσει κεντρική οδική αρτηρία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι απομακρύνθηκε από την προεδρία της Αιγύπτου στις 3 Ιουλίου με επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού, σε μια κίνηση η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι ένοπλες δυνάμεις της αραβικής χώρας ισχυρίζονται ότι εκπλήρωσαν απλώς την επιθυμία των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του κ. Μόρσι.

Οι συγκρούσεις της Δευτέρας ξέσπασαν όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του κ. Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται πολιτικά ο τελευταίος, απέκλεισαν την γέφυρα της 6ης του Οκτώβρη, από την οποία διέρχεται βασική οδική αρτηρία πάνω από το Νείλο η οποία διατρέχει το Κάιρο.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην συνοικία Γκίζα στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σουλτάν, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επάνω στη γέφυρα και στη γύρω περιοχή και πέντε στην Γκίζα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, επικαλούμενα τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, Χαλέντ Αλ Κατίμπ, ανέφεραν ότι οι τραυματίες έφθασαν τους 261,  με τους 124 να παραμένουν για νοσηλεία σε μονάδες υγείας.

Ο κ. Σουλτάν σημείωσε ότι ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν λόγο για χρήση πραγματικών πυρών από πλευράς αστυνομίας, την οποία κατηγορούν για επίθεση εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης.

Οι αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 401 συλλήψεις σχετικές με τις τελευταίες ταραχές.

Πρόκειται για τις πλέον βίαιες συγκρούσεις μετά τα επεισόδια έξω από το κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς την προηγούμενη Δευτέρα, όταν περισσότεροι από 50 υποστηρικτές του κ. Μόρσι είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Άντλι Μάνσουρ, έχει ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τον «οδικό χάρτη» για την εκ νέου μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα, με πρώτο βήμα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τον διορισμό επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας και την εκπόνηση χρονοδιαγράμματος για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2014.

«Ψυχρή» υποδοχή στον Μπερνς

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα παράλληλα με την επίσκεψη στη χώρα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «δεύτερη ευκαιρία» της Αιγύπτου στη δημοκρατία.

Ο κ. Μπερνς είχε συναντήσεις με τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου η οποία προέκυψε από την επέμβαση του στρατού, ωστόσο οι αντίθετες στην επέμβαση πολιτικές δυνάμεις, με προεξάρχουσα την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αρνήθηκαν τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον αμερικανό αξιωματούχο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνάντησε και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.

Κάλεσε τους στρατιωτικούς να αποφύγουν «κάθε πολιτική σύλληψη», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια «δημοκρατική, σταθερή, ανεκτική Αίγυπτο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν προσπαθούν να επιβάλουν το πολιτικό τους μοντέλο στην Αίγυπτο».

Τη συνάντηση με τον κ. Μπερνς απέφυγε, πλην της Αδελφότητας και του υπερσυντηρητικού σαλαφιστικού Αλ Νουρ και το κίνημα βάσης Τάμαροντ, το οποίο πρωτοστάτησε σαν τμήμα της κοσμικής αντιπολίτευσης στη συλλογή υπογραφών και στις διαδηλώσεις για την αποπομπή του κ. Μόρσι από την Προεδρία της Αιγύπτου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή