Αίγυπτος: Επτά οι νεκροί των συγκρούσεων στο Κάιρο

Νέα κλιμάκωση της πολιτικής έντασης
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 14:54
UPD:14:56
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν λόγο για χρήση πραγματικών πυρών από πλευράς αστυνομίας, την οποία κατηγορούν για επίθεση εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης.

A- A A+

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο στις συγκρούσεις της νύκτας της Δευτέρας προς την Τρίτη μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να αναγκάσει τους διαδηλωτές σε οπισθοχώρηση, την ώρα που οι τελευταίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και είχαν αποκλείσει κεντρική οδική αρτηρία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι απομακρύνθηκε από την προεδρία της Αιγύπτου στις 3 Ιουλίου με επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού, σε μια κίνηση η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι ένοπλες δυνάμεις της αραβικής χώρας ισχυρίζονται ότι εκπλήρωσαν απλώς την επιθυμία των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του κ. Μόρσι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί για μια ακόμα φορά η γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έκλεισαν τη γέφυρα και επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς την πλατεία Ταχρίρ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν ακόμα μια φορά χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Ιατρικές μονάδες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Οι συγκρούσεις της Δευτέρας ξέσπασαν όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του κ. Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται πολιτικά ο τελευταίος, απέκλεισαν την γέφυρα της 6ης του Οκτώβρη, από την οποία διέρχεται βασική οδική αρτηρία πάνω από το Νείλο η οποία διατρέχει το Κάιρο.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην συνοικία Γκίζα στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σουλτάν, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επάνω στη γέφυρα και στη γύρω περιοχή και πέντε στην Γκίζα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, επικαλούμενα τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, Χαλέντ Αλ Κατίμπ, ανέφεραν ότι οι τραυματίες έφθασαν τους 261,  με τους 124 να παραμένουν για νοσηλεία σε μονάδες υγείας.

Ο κ. Σουλτάν σημείωσε ότι ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν λόγο για χρήση πραγματικών πυρών από πλευράς αστυνομίας, την οποία κατηγορούν για επίθεση εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης.

Οι αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 401 συλλήψεις σχετικές με τις τελευταίες ταραχές.

Πρόκειται για τις πλέον βίαιες συγκρούσεις μετά τα επεισόδια έξω από το κτήριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς την προηγούμενη Δευτέρα, όταν περισσότεροι από 50 υποστηρικτές του κ. Μόρσι είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Άντλι Μάνσουρ, έχει ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τον «οδικό χάρτη» για την εκ νέου πολιτική μετάβαση στην ομαλότητα, με πρώτο βήμα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τον διορισμό επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας και την εκπόνηση χρονοδιαγράμματος για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2014.

«Ψυχρή» υποδοχή στον Μπερνς

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα παράλληλα με την επίσκεψη στη χώρα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «δεύτερη ευκαιρία» της Αιγύπτου στη δημοκρατία.

Ο κ. Μπερνς είχε συναντήσεις με τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου η οποία προέκυψε από την επέμβαση του στρατού, ωστόσο οι αντίθετες στην επέμβαση πολιτικές δυνάμεις, με προεξάρχουσα την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αρνήθηκαν τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον αμερικανό αξιωματούχο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνάντησε και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.

Κάλεσε τους στρατιωτικούς να αποφύγουν «κάθε πολιτική σύλληψη», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια «δημοκρατική, σταθερή, ανεκτική Αίγυπτο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν προσπαθούν να επιβάλουν το πολιτικό τους μοντέλο στην Αίγυπτο».

Τη συνάντηση με τον κ. Μπερνς απέφυγε, πλην της Αδελφότητας και του υπερσυντηρητικού σαλαφιστικού Αλ Νουρ και το κίνημα βάσης Τάμαροντ, το οποίο πρωτοστάτησε σαν τμήμα της κοσμικής αντιπολίτευσης στη συλλογή υπογραφών και στις διαδηλώσεις για την αποπομπή του κ. Μόρσι από την Προεδρία της Αιγύπτου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή