Αίγυπτος: Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση των ισλαμιστών

Συναντήσεις της Κάθριν Άστον με Μανσούρ, Ελ Μπαραντέι και Αλ Σισί
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 19:40
UPD:20:29
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Με φωτογραφίες και πορτρέτα του κ. Μόρσι και με συνθήματα κατά του στρατού, οι διαδηλωτές αποκάλεσαν για ακόμη μία φορά τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας νόθα.

A- A A+

Εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, διαδήλωσαν την Τετάρτη έξω από το κτήριο όπου συνεδρίαζε το νέο υπουργικό συμβούλιο, απαιτώντας την επαναφορά του κ. Μόρσι στα καθήκοντά του ως προέδρου.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα ενώ η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, είχε συναντήσεις με τους μεταβατικούς ηγέτες της χώρας, στη δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου δυτικού αξιωματούχου στην Αίγυπτο μέσα σε μία εβδομάδα.

Με φωτογραφίες και πορτρέτα του κ. Μόρσι και με συνθήματα κατά του στρατού, οι διαδηλωτές αποκάλεσαν για ακόμη μία φορά τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας νόθα, λόγω της εγκατάστασής της με τη βοήθεια του στρατού μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου.

REUTERS

Οι δυνάμεις ασφαλείας τους απέκοψαν την πρόσβαση στο κτήριο όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους αποκαλώντας τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί «δολοφόνο» και «προδότη».

REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει 34 μέλη και επικεφαλής του ως πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι, ορκίστηκε από τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, την Τρίτη.

Στο κυβερνητικό σχήμα, συμμετέχουν πολλές επιφανείς προσωπικότητες των φιλελεύθερων και κοσμικών πολιτικών δυνάμεων, τρεις γυναίκες και τρεις χριστιανοί. Δεν συμμετέχουν ωστόσο εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, ούτε εκπρόσωποι άλλων ισλαμιστικών ρευμάτων.

Συμμετέχουν επίσης αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν υπηρετήσει το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι το 2011.

Από την πλευρά της, η Κάθριν Άστον είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Μανσούρ, όσο και με τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου με αρμοδιότητα της διεθνείς σχέσεις, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Στη συνέχεια, η ευρωπαία διπλωμάτης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στρατηγό Αλ Σισί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή