Ένα «πράσινο» καταμαράν θα προστεθεί σύντομα στη «φαρέτρα» των αυστραλιανών αρχών που έχουν επωμιστεί τη φύλαξη του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, ενός από τα σημαντικότερα και πιο ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο.
Ο ύφαλος καλύπτει μια τεράστια έκταση περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στην ουσία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χιλιάδων υφάλων και εκατοντάδων νησίδων. Παρά το γεγονός ότι εδώ και 32 χρόνια συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το οικοσύστημα και οι «κάτοικοί» του απειλούνται καθημερινά, κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες.
INCAT CROWTHER
Το – μήκους 24 μέτρων - Σκάφος Περιπολίας Καταμαράν (CPV) έχει δύο μηχανές ισχύος 670kW η καθεμία και αναπτύσσει ταχύτητα έως και 46 χλμ/ώρα. Οι δύο γεννήτριες πετρελαίου που διαθέτει τροφοδοτούνται τόσο από μια δεξαμενή χωρητικότητας 12.000 λίτρων όσο και από το σύστημα ηλιακών πάνελ του σκάφους που θα διοχετεύει ενέργεια σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Οι μπαταρίες θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σκάφους και του οκταμελούς πληρώματός του και επιτρέποντας στις γεννήτριες να μη λειτουργούν τη νύχτα. Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, θα τίθενται αυτόματα σε λειτουργία οι γεννήτριες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να τροφοδοτούν απευθείας το σκάφος είτε να φορτίζουν τις μπαταρίες.
REUTERS/HANDOUT
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος.
Το σκάφος που θα κατασκευαστεί για οκταμελές πλήρωμα από την αυστραλιανή Incat Crowther και τη Marine Engineering Consultants, περιλαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν φιλικότερα προς το περιβάλλον, όπως μόνωση, σύστημα κλιματισμού πολλαπλών αγωγών καθώς και ειδικά σκιάδια που θα αμβλύνουν τις συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, το καταμαράν αναμένεται να αρχίσει τις περιπολίες στις αρχές του 2014.