Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες από την Google;

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 15:33
UPD:15:33

Η ανεμογεννήτρια αποδίδει καλύτερα σε ύψος 250 έως 600 μέτρων. Τα πτερύγιά της κινούνται κάθετα και κυκλικά, ενώ όταν η ταχύτητα των ανέμων πέφτει, το σκάφος επιστρέφει στη βάση του.

A- A A+

Τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζει η Google, «ποντάροντας» αυτή τη φορά σε ένα startup, το οποίο ανέπτυξε... ιπτάμενες ανεμογεννήτριες.

Ο κολοσός του Ίντερνετ αγόρασε την εταιρεία Makani Power, στην οποία είχε ήδη επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια από το 2006. Το αμερικανικό startup με τις πρωτοποριακές ανεμογεννήτριες, που θυμίζουν μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη,  θα ενταχθεί στο ερευνητικό πρόγραμμα Google X.

«Η Makani χρησιμοποιεί παραγωγή [ενέργειας] πάνω στα φτερά, για ενισχυμένο έλεγχο, ασφάλεια και λειτουργικότητα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών και για απλοποιημένη απογείωση και προσγείωση», εξηγεί η εταιρεία. «Οι ρότορες στο φτερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπέλες δίνοντας ώθηση ή ως ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας.»

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας επιτρέπει στην ανεμογεννήτρια να παραμένει στον αέρα καταναλώνοντας μικρή ποσότητα ενέργειας ακόμη κι όταν η ταχύτητα των ανέμων είναι χαμηλή, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του Makani. Η ώθηση που δημιουργείται κατά βούληση παρέχει επιπλέον έλεγχο σε περίπτωση απότομης αλλαγής της ταχύτητας και της διεύθυνσης του ανέμου.

YOUTUBE/MAKANIARCHIVES

Η ανεμογεννήτρια αποδίδει καλύτερα σε ύψος 250 έως 600 μέτρων. Τα πτερύγιά της κινούνται κάθετα και κυκλικά, ενώ όταν η ταχύτητα των ανέμων πέφτει, το σκάφος επιστρέφει στη βάση του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Makani πραγματοποίησε δοκιμές μιας ανεμογεννήτριας ισχύος 30 κιλοβάτ, ωστόσο αναμένεται σύντομα να κατασκευάσει ένα μοντέλο με ισχύ 600 κιλοβάτ. Όπως εξηγεί η ίδια, παρότι μια συμβατική ανεμογεννήτρια παράγει 3.000 κιλοβάτ, η κατασκευή της απαιτεί τη χρήση πολύ περισσότερων υλικών.

Υποστηρίζει επίσης ότι η κατασκευή της αποδίδει καλύτερα από τις συμβατικές ανεμογεννήτριες σε συνθήκες χαμηλής ταχύτητας του ανέμου και λειτουργεί με μεγαλύτερη συνέπεια, χωρίς διακοπές. «Η ενισχυμένη απόδοσή της όταν πνέουν ασθενείς άνεμοι, επιτρέπει στην ιπτάμενη ανεμογεννήτρια να παράγει περίπου τη διπλάσια ισχύ σε σχέση με μια παραδοσιακή ανεμογεννήτρια του ιδίου μεγέθους», λέει η Makani.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή